Dacă vreți să evadați din cotidian, puteți să o faceți simplu, îndreptându-vă spre o mâncare exotică. Preferința mea se îndreaptă spre peștele caramelizat. Îmi place gustul dulce/sărat pe care îl găsim în bucătăria asiatică. O savoare exotică, pe care o putem adapta la gustul nostru.
SOMON CARAMELIZAT
Pentru 6 persoane
Ingrediente:
1 file somon de 1,5 kg
200 g bacon tăiat cubulețe
4 linguri sos soia
3 linguri sirop de arțar
3 cuișoare
1 căpățână de usturoi
1 buchet asortat (dafin, cimbru, țelină)
câteva boabe de piper
1 lingură cu susan
6 linguri ulei de măsline
Pregătiți o marinată, cu sosul de soia, siropul de arțar, cuișoarele , piperul, buchețelul asortat și uleiul. Amestecați-le bine și ”înveliți” peștele cu marinata. Puneți-l într-un vas care poate fi folosit la cuptor.
Acoperiți cu un plastic și lăsați să se marineze cel putin 12 ore la rece. Preferabil o noapte.
După ce ați marinat peștele, recuperați sosul marinatei într-o cratiță, adăugați-i usturoiul tăiat mărunt și baconul. Puneți-le pe foc mediu și lăsați să fiarbă până scade la jumătate.
Intre timp presărați susanul peste pește, puneți-l în cuptorul încins la 210 grade [termostat 7], timp de 10 minute. Tava cu pește trebuie plasată la jumătatea cuptorului. După 10 minute, scoateți tava din cuptor și acoperiți peștele cu sosul. Dacă nu serviți peștele imediat, acoperiți-l cu un staniol și păstrați-l la cald în tavă, cu ușa cuptorului întredeschisă. Serviți imediat când îl scoateți din cuptor, acompaniat de orez alb.
Secretul meu: Uneori folosesc 2 linguri de miere în locul siropului de arțar și îl servesc cu ”spaghetti” de morcov sau dovlecel.
One Comment Add yours