SOMON CARAMELIZAT

Dacă vreți să evadați din cotidian, puteți să o faceți simplu, îndreptându-vă spre o mâncare exotică.  Preferința mea se îndreaptă spre peștele caramelizat. Îmi place gustul dulce/sărat pe care îl găsim în bucătăria asiatică. O savoare exotică, pe care o putem adapta la gustul nostru.

SOMON CARAMELIZAT

Pentru 6 persoane

Ingrediente:

1 file somon de 1,5 kg

200 g bacon tăiat cubulețe

4 linguri sos soia

3 linguri sirop de arțar

3 cuișoare

1 căpățână  de usturoi

1 buchet asortat (dafin, cimbru, țelină)

câteva boabe de piper

1 lingură cu susan

6 linguri ulei de măsline

Pregătiți o marinată, cu sosul de soia, siropul de arțar, cuișoarele , piperul, buchețelul asortat și uleiul. Amestecați-le bine și ”înveliți” peștele cu marinata.  Puneți-l într-un vas care poate fi folosit la cuptor.

Acoperiți cu un plastic și lăsați să se marineze cel putin 12 ore la rece. Preferabil o noapte.

După ce ați marinat peștele, recuperați sosul marinatei într-o cratiță,  adăugați-i usturoiul tăiat mărunt și baconul.  Puneți-le pe foc mediu și lăsați să fiarbă până scade la jumătate.

Intre timp presărați susanul peste pește,  puneți-l în cuptorul încins la 210 grade [termostat 7], timp de 10 minute. Tava cu pește trebuie plasată la jumătatea cuptorului.  După 10 minute, scoateți tava din cuptor și acoperiți peștele cu sosul. Dacă nu serviți peștele imediat, acoperiți-l cu un staniol și păstrați-l la cald în tavă, cu ușa cuptorului întredeschisă.  Serviți imediat când îl scoateți din cuptor, acompaniat de orez alb.

Secretul meu: Uneori folosesc 2 linguri de miere  în locul siropului de arțar și îl servesc cu ”spaghetti” de morcov sau dovlecel.

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *