GĂINĂ ÎN CRUSTĂ DE SARE

GĂINĂ ÎN CRUSTĂ DE SARE

Ingrediente

Pentru 6-8 persoane

1 găină de 1,600 – 2 kg;
1 kg sare grunjoasă (de bucătărie)
1 kg făină
4 ouă + 1 gălbenuș
1 colț de pâine veche
4 căței de usturoi
2 crenguțe de cimbru
2 crenguțe de rozmarin
25 g unt
Piper din râșniță

Mod de preparare

Pregătiți într-un castron „crusta” de sare. Amestecați făina cu sarea, cu ouăle întregi, cu o crenguță de cimbru și una de rozmarin mărunțite. Adăugați 2-3 linguri cu apă pentru a înmuia aluatul, ca să-l puteți  întinde. Dați-i o formă de minge și puneți-l la frigider pentru 2 ore.

Intre timp frecați, coltul de pâine uscată cu usturoi. Piperați bine interiorul găinii și umpleți-l cu coltul de pâine și restul de usturoi și de ierburi, mărunțite. Coaseți pielea găinii cu un ac mare, astfel încât să acoperiți toate deschizăturile. Dați-i o formă frumoasă. Puneți untul într-o tigaie mai mare, în care să încapă găina și rumeniți-o pe toate părțile, pe foc mediu, având grija sa nu i se crape pielea.

Încălziți cuptorul la 210° (termostat 7). Întindeți „mingea” de aluat cu un rulou și înveliți găina în totalitate. Amestecați gălbenușul de ou, adăugați-i o lingură de ulei și badijonați găina.

Puneți găina în cuptorul încins aproximativ o oră și jumătate (în funcție de cuptor).  Odată coacerea terminată, așteptați câteva minute și spargeți crusta cu un cuțit mare. Scoateți găina și serviți-o ca pe orice pui fript. Diferența….. este gustul.

             Secretul meu : Având în vedere că puiul la ora actuală nu mai are nici un gust, de multe ori, pentru a remedia, în aluatul de sare, adaug și usturoi pisat.

 

One Comment Add yours

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *