Aranjarea mesei
Alegerea mesei, este unul dintre lucrurile cele mai importante pentru buna desfășurare a unei recepții. În funcție de eveniment, nu ezitați să alegeți “un alt fel” de masă pentru a vă primi prietenii. Vreau să spun că dacă sufrageria este locul cu predilecție pentru aranjarea mesei, nimeni nu vă împiedică să vă primiți prietenii în fața șemineului, a unei ferestre cu o vedere specială, sau într-un alt colț al casei, cu o masă aranjată doar pentru acel eveniment. Creați o altă “sufragerie” pentru o seară.
Obiceiul de a “aranja masa”, însoțește evoluția societății noastre încă din Evul mediu, dar “aranjarea mesei” a devenit cu adevărat importantă începând cu sec. al XVIII-lea. “Arta mesei” a fost profund marcată de apariția și dezvoltarea porțelanurilor în Europa, de marea dezvoltare a cristaleriilor și deosebita manufacturare a argintului. La începutul secolului al XIX -lea apare în sânul nobilimii si a marii burghezi, “la salle a manger” – camera pentru luat masa sau ceea ce numim astăzi “sufrageria”. Adică o cameră destinată efectiv “mesei”. Burghezia, adoptând manierele și serviciul si obiceiurile aristocrației.
Fie că vă lansați în pregătirea unei cine elaborate, sau că invitați doar câțiva prieteni pentru o întâlnire decontractată, aranjarea unei mese poate fi o sarcină delicată. Aranjarea mesei trebuie făcută înainte de venirea primilor invitați. Este preferabil ca masa să fie amenajatà, în asa fel încât să se poată face serviciul și circula, fără ca oaspeții să fie deranjați. Distanța ideală minimă între farfurii ar trebui să fie de 60 cm, astfel, invitații dispun de loc suficient pentru a se putea simti, confortabil . Trebuie ținut cont de spațiul de care dispuneți și de dimensiunile mesei, pentru a putea calcula numărul invitaților. Mesele pătrate sau dreptunghiulare sunt cele mai ceremonioase. O masă dreptunghiulară de 160/110 cm. este ideală pentru 6-8 persoane. Are avantajul de a putea fi ușor prelungită. Masa rotundă este mai intimă, mai convivială și favorizează conversația. O masa cu un diametru de 150 cm poate cuprinde până la 8 persoane. Masa ovală are convivialitatea mesei rotunde, dar avantajul mesei dreptunghiulare. Deci poate fi prelungită cu usurintà. Deci o masă ovalà de 160/110 cm este idealà pentru 8 persoane. Este de “bon ton” (bun gust), să asortați fața de masă cu șervetele și cu vesela folosită. Dacă platoul mesei este frumos, dintr-un lemn prețios, deosebit, dacă nu sunteți numeroși și aveți suficient loc, puteți folosi “seturile de masă”. Acestea pot fi foarte plăcute mai ales pentru dejun. Dacă spațiul este mai restrâns, este preferabil să folosiți fața de masă. Culorile trebuie să fie cât mai simple și mai plăcute vederii. (Să nu uităm că roșu poate fi considerat agresiv, la masà). Sub fața de masă se pune un molton. Acesta pe lângă faptul că dă o impresie de confort, atenuează zgomotul veselei. Fata de masă trebuie să fie călcată și nu este admis decât pliul transversal pe toată lungimea mesei. Șervetele din pânză sunt asortate feței de masă. Ele sunt prezentate pliate în triunghi și puse pe fiecare farfurie pentru o masă de prânz, sau pliate dreptunghiular și puse alături de furculiță, pentru masa de seară. Este elegant, să puneți o pâine mică în șervet, dacă nu aveți farfurii speciale pentru pâine. Vara, în grădină, la piscină, pe terase, etc. folosim mai degrabă șervetele de hârtie, mai ales că la ora actuală se găsesc în comerț, foarte frumoase și de bună calitate. Fiți atenți la motivele de pe farfurii. Ele trebuie să fie aranjate corect. Nu este nimic mai neplăcut decât un motiv plasat cu capul în jos. Atenție la farfuriile triunghiulare sau octogonale. Trebuiesc așezate în asa fel, încât latura să fie în paralel cu marginea mesei și la o distanță de 2 cm.
Oricât de important este un dejun sau o cină, farfuriile, paharele și tacâmurile sunt așezate la fel. Aranjarea mesei de așa manieră încât să respecte regulile cunoscute de toată lumea face deasemenea parte din “Savoir-Vivre”