Stridiile sunt cunoscute încă din antichitate, când erau considerate adulterate simboluri ale concepției și fertilității. Grecii foloseau pe lângă partea cărnoasă a stridiilor și partea plată a scoicii. Aceasta era folosită ca buletin de vot. Pe partea sidefie, era scris numele omului politic pe care cetățenii voiau să îl alunge din oraș. De aici și termenul de ostracizare.
Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, stridiile erau atât de apreciate și prezente pe masa regală, încât marele bucătar Vatel, s-a sinucis din cauză că nu i-au ajuns la timp coșurile cu scoici, pentru a fi servite la cina Regelui Soare.
STRIDII LA CUPTOR
Pentru 6 persoane)
Ingrediente:
- 24 de stridii
- 80 g de unt
- sucul de la ½ de lămâie
- 1 lingură de pesmet
- piper proaspăt râșnit
- ½ kg de sare mare de bucătărie
Mod de preparare:[
Într-o tavă suficient de mare întindeți sarea de bucătărie. Încălziți cuptorul la 210 grade, [termostat 7].
Intre timp deschideți stidirile și păstrați carnea în partea cea mai adâncă a scoicii. Scurgeți apa care se strânge în scoici și strecurați-o într-un castronel.
Striviți untul cu furculița într-o farfurie caldă și amestecați-l cu piperul, cu sucul de lămâie și cu apa lăsată de stridii. La urmă amestecați cu pesmetul. Repartizați compoziția de unt, în mod egal, peste stridiile din cochilii.
Așezați cochiliile de stridii pe stratul de sare, formând un pat, pentru a nu se mișca. Puneți-le la cuptorul încins pentru 8 minute și serviți imediat.
Sunt mâncate fie cu furculița pentru stridii, fie cu o furculiță normală, ele fiind deja desprinse de scoică.
Secretul meu: Stridiile se păstrează foarte proaspete timp de 8-10 zile, de la punerea în cutii. Verific cu atenție, data stampilată pe cutie.