Serviciul de masă
Termenul de “farfurie“, așa cum îl cunoaștem astăzi, este relativ recent. Până la Renaștere, când a apărut farfuria propriu-zisă, erau folosite niște “tocătoare” de lemn sau de metal (tranchoires). Fiecare își punea pe acest tocător, o bucată bună de pâine, se servea cu mâna din vasul comun, punea carnea peste pâine și mânca. Pentru mâncărurile cu sos sau supe, era folosită o lingură mare, folosită de 2 persoane, fiind dispusă între tocătoare. Doar pe la 1620 încep să apară “tacâmurile” individuale. Fiecare persoană nobilă sau din înalta burghezie, poate dispune de o farfurie plată din metal, de o lingură, un cuțit, și mult mai rar o furculiță. Farfuria adâncă, individuală, a fost introdusă la “insistențele” lui Mazarin. Doar la sfârșitul secolului, faianța, o să înlocuiască farfuriile de metal, aur și argint. Tot cam în aceeași perioadă, porțelanul începe să apară în Europa, venit din China.
Astăzi un serviciu de masă complet, cuprinde farfuriile, platourile și toate accesoriile necesare, decorate în același stil. Farfuria este acea piesă de veselă, care permite servirea mâncărurilor. Toate farfuriile sunt formate dintr-un fund drept și o margine, mai mult sau mai puțin adâncă. Ele pot fi adânci, pentru supe și ciorbe, plate, pentru felul principal și plate, dar mai mici pentru brânzeturi și deserturi. Există bineînțeles o multitudine de tipuri de farfurii. În timpul mesei, farfuriile pentru brânză și desert, pot așteaptă pe o servantă, sau la bucătărie și pot aparține unui serviciu de masă diferit.
Farfuriile trebuie așezate pe fata de masă bine întinsă, la 2 cm de la marginea mesei și la o distantă de 50-60 cm unele de altele. Atenție, la distanta între farfurii dacă folosiți farfurii de prezentare, ele fiind mult mai largi. Nu se așează mai mult de 2 farfurii, pe farfuria de prezentare. Dacă serviciul are o monograma sau un desen special, acesta trebuie sa fie așezat spre centrul mesei. Un serviciu de masă trebuie să conțină cel putin cele trei tipuri de farfurii clasice. Farfuria adâncă, este întotdeauna așezată pe o farfurie întinsă în momentul aranjării mesei. Farfuria plată (întinsă) pentru antreuri și felul principal și farfuria plată dar mai mică, pentru brânzeturi, desert și fructe. Farfuriile plate (întinse) și de aceeași dimensiune nu se așează niciodată unele peste altele.
Atât la o masa obișnuita, cât și la una de ceremonie farfuriile trebuie schimbate după fiecare fel de mâncare servit. În anumite cazuri, farfuriile foarte mari, zise de prezentare, rotunde, pătrate sau octogonale, care sunt atât de moderne, se folosesc doar sub farfuriile clasice, ca decor și pentru ca masa sa nu rămână goală între doua servicii. Utilizarea lor dă o notă de rafinament mesei. Ele pot fi asortate serviciului de masă sau pot fi din metal de buna calitate, din porțelan, sticla, cristal etc.
Farfuriile pentru prezentare au, în general, un diametru de 30-32 cm, sunt plate, destinate după cum am mai precizat, decorării mesei între feluri.
Farfuriile întinse, clasice au diametru de 26 cm sau 28 cm. Pentru o prezentare eleganță a diverselor feluri de mâncare este preferabil sa folosim farfurii cât mai largi.
Farfuriile pentru desert au un diametru de 19 cm sau 21 cm.
Farfuriile pentru pâine au 15 cm sau 16 cm. Ele sunt așezate în partea stângă a farfuriei plate și putin spre centru.
Exista 2 tipuri de farfurii adânci: clasice cu bordura lata și moderne – fără bordură.
Forma modernă nu este indicată recepțiilor importante. Pentru supa clară, consomeuri și supe cremă pot fi folosite și boluri. Farfuriile adânci și bolurile sunt prezentate întotdeauna pe o farfurii întinse, pentru a evita eventuale accidente. Ele sunt retrase împreună, în momentul debarasării felului respectiv.
În afara acestor farfurii cunoscute de absolut toată lumea, exista farfurii speciale pentru servit pâinea, melcii, scoicile, cruditățile, salata etc. Farfuriile pentru pâine, au un diametru de 15-16 cm și se așează în stânga farfuriei întinse, putin mai spre centru.
Dacă nu aveți suficiente farfurii la un serviciu, nu trebuie sa intrați în panică. Pe aceeași masa puteți sa așezați farfurii aparținând mai multor servicii, având grija însă, sa asortați culorile sau motivele desenate, de o maniera agreabilă pentru ochi.
Pentru antreuri puteți sa prezentați la masa farfuriile deja pline și frumos ornamentate.
La marile dineuri supa este servita întotdeauna în farfurii sau boluri înainte ca invitații sa se așeze la masă. Farfuriile murdare sunt retrase pe partea stângă, iar cele curate sunt așezate pe partea dreaptă.
Farfuria nu trebuie mișcată sau înclinată pentru a sorbi ultima lingură de supă, sau a mânca ultima picătură de sos
Platourile întinse – rotunde, pătrate, octogonale, etc. – sunt folosite pentru carne rece, mezeluri, crustacee. Platourile adânci – rotunde, ovale sau dreptunghiulare – sunt folosite pentru mâncărurile cu sos și pentru legume. O legumieră cu capac, este ideală pentru a menține legumele calde. Un castron pentru supă, poate înlocui ”legumiera”.
Platourile pentru tarte și prăjituri sunt întinse și au o margine de 1 cm. Platourile ovale dar plate, se folosesc la servit pestele rece, fripturile întregi, carnea la grătar, etc.
Odată terminată mâncarea, tacâmurile sunt așezate pe farfurie, în paralel, și niciodată încrucișate sau pe marginea farfuriei. Dacă există port-cuțite ne folosim de ele. Toate acestea fac parte din regulile de “Savoir-vivre”.