PRIMIREA INVITAȚILOR
Să inviți, să primești invitații și să faci vizite, a fost și este în societatea actuală, una dintre primele îndatoriri sociale ale unei familii. Este un act indispensabil pentru a întreține prieteniile, a întări relațiile sau de ce nu, pentru a aplana un conflict de interese.
Nu o să vă vorbesc aici despre invitațiile cu adevărat protocolare sau oficiale. Este un subiect tratat în multe cărți de către specialiști, care fac autoritate în domeniu. Doresc numai să vă indic, în câteva rânduri cum ar trebui să faceți o invitație, în vederea unei “recepții” reușite. Pentru o primire reursită, fie ea pentru dejun, ceai sau cină suntem obligați să planificăm totul cu grijă. Politețea ne învață că suntem datori să oferim invitaților ce avem mai bun.
Pentru a lansa orice invitație, în primul rând ne gândim cum putem face primirea cât mai “simplă”. Nu ar trebui căutată ”originalitatea” cu ori ce preț, ci mai degrabă gândiți primirea în funcție de eveniment. “Recepțiile” pot fi familiale, între prieteni, între colegi, pot avea loc într-un apartament, în casă, în curte, lângă piscină, într- sală închiriată, la restaurant, la locuința de la țară, de la munte, de la mare, etc. Acasă locul fiind de cele mai multe ori limitat, este bine să încercăm să fim cât mai “clasici” cu putință. Dacă recepția noastră se desfășoară în aer liber și este suficient loc, este cu totul altceva. Când vorbim despre o petrecere pentru copii cât mai multă “fantezie”, este binevenită.
Pentru a primi invitați, în funcție de felul recepției și de numărul de persoane, trebuie să alegeți și să programați mai întâi locul unde va avea loc aceasta. În funcție de genul primirii respective, trebuie să reuniți împreună, persoane cărora le face adevărată plăcere să se întâlnească, sa se găsească sau regăsească. Țineți pe cât posibil cont de un echilibru între numărul de femei și de bărbați. Politețea ne cere, să le oferim invitaților tot ce putem mai bun. Pe toată durata timpului când invitații sunt la noi în casă, ne străduim, ca totul să fie ireproșabil.
În zilele noastre de cele mai multe ori, invitațiile sunt lansate prin telefon cu câteva zile înainte de eveniment. Nu vorbim aici nici de invitațiile “à l’improviste” exemplu: ne întâlnim pe stradă și continuăm convorbirea începută pe estradă, acasă la unul dintre noi, la un pahar, o cafea, un ceai. Nu vorbim nici de marile evenimente: cocktail-uri, nunti, botezuri, etc. care, este obligatoriu să fie pregătite cu săptămâni sau luni înainte de a avea loc. Pentru astfel de receptii, invitațiile sunt făcute cu un minim de 3 săptămâni înainte de desfășurarea evenimentului. Vorbim despre aniversări, primiri în familie sau între prieteni, în jurul unui grătar, la un brunch, la un dejun sau o cină. Chiar dacă nu sunt lansate invitații “formale” cu cartoane de invitație scrise, nu înseamnă că o să excludem rafinamentul.
Este extrem de important cum amenajați locul unde o să vă primiți invitații. Apartamentul sau casa sunt curățate și bine aerisite, băile impecabile iar un loc unde pot fi puse hainele sau bagajele, pregătit.
Nu neglijați procurarea a tot ce aveți nevoie pentru o recepție reușită: muzică ambientală, aperitive, băuturi, alimente suficiente pentru masa propriu zisă, etc. Un moment important în reușita unei recepții, este sosirea musafirilor, primirea și instalarea lor. Imediat după sosirea primilor invitați, aveți grijă să serviți primele aperitive.
Aperitivele și băuturile vor fi servite pe măsură ce sosesc invitații. Rolul lor este de a “deschide” pofta de mâncare și nu de a sătura oaspeții. Ele sunt servite pentru a face agreabilă așteptarea reunirii tuturor musafirilor. Pot fi servite în salon, pe terasă sau în grădină, dacă aveți. Aperitivul este momentul în care invitații se regăsesc, sau fac cunoștință unii cu alții. El face trecerea de la agitația din timpul zilei, la liniștea întâlnirii și la masa propriu zisă.
Uneori, aperitivul poate fi servit în locul antreului la mesă. În acest caz este mai copios și poate fi servit și vinul pe care îl folosiți la masă. De altfel din ce în ce mai multe doamne, preferă un singur fel de băutură, deci vinul sau șampania servite în timpul mesei. Dacă aperitivul înlocuiește antreul, o să propuneți invitaților pe lângă alune, biscuiți, etc., și tapas, pizza miniatură, foietaje, etc. Între prieteni apropiați, sunt admise și chiar indicate, invitații doar pentru un aperitiv: Astfel de întâlniri nu sunt urmate de o cină propriu zisă. Ne întâlnim la “un pahar”.
Pe lângă băuturile alcoolizate – whisky, țuică, vodcă, gin, porto, Martini, Campari, etc., barul ar trebui să mai conțină lichioruri, eventual șampanie rece și în mod obligatoriu, băuturi nealcoolizate, apă plată, gazoasă și gheață.
Pentru a va ușura misiunea, pregătiți înainte de sosirea invitaților un mic bar pe o măsuță sau pe un bufet, cu paharele adecvate și băuturile necesare. Nu uitați că pentru servirea aperitivelor este nevoie de tirbușon, de un desfăcător, un clește și un recipient pentru gheață, șervețele de hârtie, scobitori, un recipient pentru resturi, etc.
Dacă nu aveți personal angajat pentru o astfel de ocazie, Domnul servește băuturile, în timp ce Doamna propune aperitivele: biscuiți sărați, saleuri, alune, măsline, legume crude – ridichi, morcovi, castraveți, țelina frunze – tăiate și aranjate frumos, acompaniate de diverse sosuri în castronașe – sau aperitive sub formă de foietaje și sandvișuri pregătite cu grijă.
Protocolul cere ca la masă platourile sau farfuriile cu mâncare – să fie adresate, în primul rând doamnei celei mai în vârstă sau doamnei care este invitată pentru prima dată. Sunt servite apoi, celelalte doamne în funcție de vârsta sau ierarhie socială. Domnii sunt serviți după aceleași reguli, imediat după ce toate doamnele au fost servite.
În zilele noastre se obișnuiește să ne invităm prietenii pentru un aperitiv. El poate fi transformat într-un mini bufet, aranjat pe o măsuță, cu biscuiți sărați, alune, crudități însoțite de sosuri, brânzeturi, rondele de salam, cârnăciori, mini pizze, etc. Bineînțeles această formulă ușurează mult munca gazdelor, permițându-le să petreacă mai mult timp cu invitații.
La o recepție, în timp ce gazdele se ocupă cu primirea invitaților, cei sosiți deja au sarcina de a întreține conversația și bineînțeles, de a-i include în grup pe noii veniți. Astfel pot să-i ajute pe cei care nu cunosc pe nimeni, sau care sunt invitați pentru prima dată în acel grup, să participe la conversație sau să găsească împreună cu ceilalți un subiect de discuție.
Fie că vorbim despre o masa între prieteni, fie că este o invitație formală, în orice circumstanță gazda trebuie să aranjeze o masă primitoare și cât mai ospitalieră cu putință. La sosirea invitaților masa trebuie sà fie aranjată și decorată, fără a mai fi nevoie de “retușuri” de ultimul minut. O masa frumos aranjată, cu grijă, îi face pe participanți să simtă că sunt tratați cu căldură, cu respect și că sunt bineveniți.
Cu câteva principii, cu puțină imaginație, multă generozitate și umor, totul este ușor de realizat. Vă asigur că nu este dificil să aranjezi frumos o masă pentru cei dragi. Bineînțeles toate astea, tin și ele de elementarele reguli de “Savoir-vivre”.
Frumos ca impartasesti experienta ta in acest domeniu!
Tot blogul este foarte interesant si util. Retetele sunt deosebite si imi amintesc mereu rapiditatea cu care le prepari. Se poate si frumos, bun si rapid!
Uite o idee minunata. Nu am scris timpul de preparare, pentru ca depinde de îndemânarea fiecăruia. În schimb ai dreptate : Dacà pregătești pe masa toate ingredientele necesare este foarte ușor și rapid de realizat