BAR ÎN “ROCHIE DE ARGINT”

Barul, este un pește marin, care trăiește în Oceanul Atlantic, Marea Mediteraneană și în Marea Nordului.  În regiunile din jurul mării Mediteraneene este numit lup de mare [nume impropriu]. Barul poate trăi în ape sălcii și mai rar, chiar și în apă dulce. Fiind un pește foarte fin, pe coastele franceze este unul dintre peștii cei mai apreciați și mai căutați de către pescari. În gastronomie are reputația de “pește rege”. În engleză este numit : seabass. Barul este un pește în formă de suveică, cu capul mai lat decât coada. Are o culoare argintie și mulți spini ascunși în înotătoarele dorsale și pectorale. La maturitate poate să ajungă până la 105 cm lungime și să cântărească 12 – 13 kg. Poate trăi și până la 15 ani. La ora actuală, cea mai mare cantitate de bar care este comercializată în lume, provine din acvacultură.

BAR ÎN “ROCHIE DE ARGINT”

Pentru 4 persoane

1 bar întreg de 1,500 kg
100 g de unt
4 linguri cu mărar tocat
2 linguri cu ulei de măsline
1 pahar cu vin alb
6 linguri cu smântână lichidă
1 lămâie, sucul
Sare și piper din râșniță

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 200°C (termostat 6). Curățați, spălați și ștergeți barul cu hârtie absorbantă.  Sărați peștele și piperați-l, deasupra și în interior. Umpleți-l cu 3 linguri din mărarul tocat.

Pregătiți o foaie de aluminium mai lungă cu 10 cm decât peștele. Așezați-l pe o jumătate de hârtie, ungeți-l cu uleiul de măsline și pliați hârtia deasupra. Închideți bine marginile și puneți-l într-o tavă. Dați la cuptor, pentru 20 minute.

Pregătirea sosului :

Amestecați vinul cu mărarul și puneți la foc iute într-o crăticioară. Scădeți-l la jumătate și adăugați smântâna. Puneți din nou la fiert pe foc mic și lăsați să scadă puțin. Adăugați untul tăiat în bucățele mici, puțin câte puțin și bateți cu un tel. Asezonați cu sucul de lămâie, sare și piper. Scoateți peștele din cuptor, așezați-l pe un platou de servit și după ce decupați hârtia, prezentați-l pe masă în “rochia de argint”

Sosul este servit separat, în sosieră.

Secretul meu : pun în burta peștelui 2 felii de lămâie tăiate în jumătate, cu coajă cu tot. Când nu găsesc bar, îl înlocuiesc cu dorada. Aceeași rețetă poate fi făcută cu chefal sau cu crap. În aceste cazuri se schimbă timpul de coacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *