WEEK-END – CUM ORGANIZAM SFÂRȘITUL DE SĂPTĂMÂNĂ

WEEK-END – CUM ORGANIZAM SFÂRȘITUL DE SĂPTĂMÂNĂ

Atunci când avem bucuria de a deține o casă la țară, la mare sau la munte, ne face în principiu plăcere să ne invităm prietenii pentru un sfârșit de săptămână sau chiar mai mult.

Pentru un week-end, pentru două sau trei zile ori pentru o scurtă vacanță, de obicei invităm un număr restrâns de persoane. Un cuplu sau două de prieteni eventual cu copii. De cele mai multe ori, invitațiile pentru week-end, sunt făcute pentru casa de vacanță. Dacă invitați mai multe persoane, este bine să se cunoască între ele, sau să vă asigurați că au interese cât de cât apropiate, pentru a avea subiecte de discuție comune,  pe toată durata sejurului.

Invitația se face simplu, prin telefon. Dacă musafirii nu cunosc amplasamentul locului unde sunt invitați, este obligatoriu să le furnizați un plan pentru a putea ajunge ușor, dacă vin cu mașina. Dacă vin de  departe, o să le indicați aeroportul sau gara cea mai apropiată, unde eventual ați putea să îi așteptați.

Dacă prevedeți în timpul sejurului plimbări și excursii sau dacă este vară și aveți piscină este necesar să îi preveniți, pentru a-și aduce îmbrăcămintea și încălțămintea adecvată. O dată cu lansarea invitației le atrageți atenția că ați prevăzut eventual, un dineu monden, un cocktail sau o ieșire la un restaurant elegant. Este necesar aceasta,  pentru a ști ce ținută să își ia în bagaje.  Nu trebuie uitat faptul că relațiile de week-end sunt de multe ori diferite de cele pe care le întreținem în oraș. Mai ales dacă sunt relații de serviciu. Imediat când ajung invitații, vă străduiți să le faceți o primire cordială și deschisă, fără să le forțați intimitatea. Să petreceți un week-end împreună, nu înseamnă că trebuie să aveți obligatoriu, același program sau să fiți în permanență unii cu alții.

Nu are importanță dacă locuința este vastă sau modestă. Invitații trebuie să aibă un minim de confort pentru a se putea odihni. Pentru camera pe care le-o rezervați trebuie să prevedeți așternuturi curate, una sau două perne suplimentare și dacă este răcoare sau frig, o cuvertură în plus.

Pe o măsuță nu uitați să aranjați o vază cu una sau mai multe flori, un platou cu o carafă cu apă și un pahar sau două.

Interiorul dulapului  trebuie să fie curat și lăsat loc pentru ca invitații să își poată așeza lucrurile. Nu trebuie să lipsească umerașele, iar în sala de baie, pahare, un săpun nou, prosoape, șervețele demachiante [eventual], șampon etc.

Odată sosiți invitații, este bine ca fiecare să fie pus la curent cu anumite obiceiuri ale casei: ora de sculare, orele de masă, eventualul program comun, etc. Chiar dacă le spuneți formula consacrată “simțiți-vă ca acasă”, asta nu trebuie să îi facă să fie delăsători. Nu sunt acasă, ori și cât de primitori sunteți.

Pentru micul dejun este de preferat ca fiecare să se poată servi singur.  Este  mai puțin stresant și mult mai simplu pentru toată lumea. În nici un caz nu trebuie să așteptați trezirea tuturor. Sunt persoane care vor să profite de week-end să se odihnească sau poate au nevoie de mai mult somn. Mai ales că “invitatul model” nu a uitat să vă anunțe de seara că a doua zi doarme până la prânz.

Pentru celelalte mese din timpul zilei, adoptați mai degrabă meniuri nepretențioase, cu un singur fel, sau  de sezon și specifice regiunii unde vă găsiți. De preferință feluri simple, care să nu vă ocupe tot timpul. Când aveți invitați pentru 2-3 zile este preferabil să puteți profita de compania lor.  Ar fi trist să fiți obligați să vă petreceți timpul la cumpărături și în bucătărie.

Un “invitat model” se prezintă la ora anunțată și nu cu 2 ore mai devreme sau cu 3 mai târziu, fără să fi anunțat gazda în prealabil. Se prezintă cu flori, o ciocolată, o carte  sau ”atenția” pe care o dorește. Odată ajuns, nu se închide în cameră până la ora mesei și nici nu se izolează de ceilalți invitați, sub motiv că nu îi cunoaște. Dimpotrivă, întreabă dacă poate să fie util cu ceva, dacă poate ajuta (pus masa, deschis sticle, etc). Dacă nu, participă la conversație sau la diverse activități în care sunt implicați cei din jur. “Invitatul model” se arată cât se poate de disponibil și de politicos.

Un invitat nu vine cu copii (mai ales mici), sau cu animale de companie, fără să ceară permisiunea gazdei înainte. Dacă invitații sunt însoțiți de copii,  gazda  trebuie să prevadă pentru ei, un program corespunzător vârstei acestora, sau diverse activități.

Propuneți-vă serviciile, chiar dacă există un personal de serviciu. Dacă personalul de serviciu este prezent, invitații nu profită în mod abuziv, făcând în permanență apel la serviciile acestora.  Își aranjează singuri camera, fără să-și lase lucrurile întinse peste tot. Înainte să părăsească sala de baie, cabina de dus sau cada, trebuie curățate cu un jet de apă. ( Într-unul dintre cele mai bune colegii din Elveția, unde sunt înscriși copii din familii regale, nobiliare, copii de președinți de state sau de  diplomați, unul dintre primele lucruri care le sunt impuse copiilor, este ; fiecare își curăță…. mizeria). Uzajul, cere ca atunci când plecați să împăturiți cearceafurile și cuverturile patului unde ați dormit.

Dacă invitații sunt mulțumiți de cum au fost ajutați și serviți de către personalul de serviciu, la sfârșitul sejurului, pot lăsa într-un plic, sau pot să le înmâneze personal, o sumă de bani în semn de multumire .

Petrecerea unei vacante sau a unui week-end împreună nu trebuie să fie o corvoadă. Fiecare trebuie să aibă timp să se plimbe și să se relaxeze, odihna fiind pe primul loc. Gazda nu impune diverse activități. Ea le sugerează sau le propune. Oricât de bine va simțiți pe durata unei mini-vacante, nu vă prelungiți sejurul, fără ca gazdele să vă ceară asta.

Mulțumirile în urma unei invitații pentru week-end se fac fie în maxim 48 de ore prin telefon sau în scris, într-o săptămână. Scrisoarea de mulțumire pentru un sejur scurt sau mai lung, chiar și dacă este trimisă sub formă de carte poștală, poartă denumirea de : ”scrisoare de castel”. Pentru a folosi denumirea de : ”Lettre de chateau”, nu este necesar să fi fost găzduit într-un “castel”.  Este denumirea folosită când ați fost găzduiți, indiferent dacă ați dormit într-o casă, o cabană sau într-o  rulotă.

Bineînțeles toate astea fac parte și ele din regulile de ”Savoir-vivre”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *