TURNEDOS ROSSINI

TURNEDOS ROSSINI

Se spune că marele compozitor Gioachino Rossini, născut în Italia în 1792 și mort la Paris 1868,  era un om cu multiple fațete. La vârsta de 12 ani era ucenic în mezelărie.

Lăcomia sa era legendară. De altfel la 37 de ani, a renunțat la  muzică,  pentru a se consacra pasiunii sale : bucătăria.

Cunoscut ca  petrecăreț,  gurmand, dar și foarte leneș,  era  mare amator de gastronomie fină și de vinuri rare.  Marele muzician  compunea de cele mai multe ori,  în pat,  sau prin bucătăriile restaurantelor.  Avea masa lui atitrată (rezervată permanent), la restaurante ca, “La Tour d’argent” sau la “Bofinger”.  “Legenda”  mai spune că  ar fi plătit  o șuncă,  cu  una  dintre operele sale.

Turnedos-ul Rossini, a fost conceput special pentru el de către Cazimir Moisson,  unul dintre marii bucătari ai timpului, bineînțeles la sugestia și sub supravegherea compozitorului.  Acest fel de mâncare a avut un mare succes, motiv pentru care a fost inclus în meniul restaurantului sub numele de “tournedos à la Rossini”. Încetând să mai compună, la vârsta de 37 de ani și-a consacrat tot restul vieții  “a la buona tavola”. Compunea meniuri, amesteca diferite aromate pentru a descoperi noi savori,  pentru restaurantele celebre, și se implica în bucătăriile marilor restaurante. Compozitorul ne-a lăsat o mulțime de rețete culinare în care combină mâncărurile italiene și franceze.  La ora actuală există mai mult de o sută de rețete care se numesc “a la Rossini”.

Se mai spune, că prima dată când i-a fost servit acest fel lui Rossini,  chelnerul care a “montat farfuria”, era atât de speriat și stresat de  felul novator în care trebuia să așeze toate ingredientele,  încât s-a așezat cu spatele spre Rossini.  De aici și numele “tourne  dos” –  cu spatele întors.

Turnedos Rossini, este compus dintr-o felie de pâine prăjită, o bucată de mușchiuleț de 3 cm grosime,  o felie de foie gras  și 2 – 3 feliuțe de trufe.

(Pentru 6 persoane)

    Ingrediente:

  • 6 bucăți mușchiuleț de vacă de 3-4 cm grosime
  • 6 bucăți foie gras crud de 2 cm grosime
  • 6 felii de pâine
  • 1 pahar cu vin de Madera (sau un vin roșu dulce)
  • 1 trufă [ciupercă]
  • 20 cl smântână
  • 100 g unt
  • sare, piper

    Mod de preparare:

Pipărați feliile de foie gras (ficatul de rață sau gâscă îngrășată) și treceți-le prin făina.  Încălziți 30 g de unt într-o tigaie și prăjiți bucățile de foie gras câte 1 minut  pe fiecare parte, în tigaia foarte bine încinsă.  Scoateți-le din tigaie și puneți-le pe o farfurie. Presărați puțină sare și piper din râșniță.

Prăjiți pâinea în aceeași tigaie și  păstrați-o pe o farfurie caldă.

Cu restul de unt prăjiți carnea  câte 3 minute pe fiecare parte, dacă vreți să fie în sânge sau 2 minute în plus, dacă vreți să fie roze.  Întoarceți-le cu o spatulă pentru a nu le înțepa cu furculița.  Scoateți-le din tigaie, sărați-le și piperați-le,  puneți-le pe o farfurie caldă și acoperiți-le cu staniol.

Curățați și feliați trufa cu un cuțit econom (cuțit pentru curățat legumele). Feliile trebuie să fie subțiri.

Aranjați în 6 farfurii calde,  câte o felie de pâine prăjită, deasupra carnea,  feliile de foie gras și la urmă feliile de trufă.  Serviți sosul alături.

Poate fi servit cu felii de cartofi prăjiți în grăsime de rață.

Secretul meu :  Cum îmi place carnea mai bine făcută, o las în tigaie câte 5 minute pe fiecare parte. Mi se întâmplă și să încălzesc putin coniac și să flambez carnea înainte de a o aranja pe farfurie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *