SCOICI SAINT-JACQUES A LA PROVENCALE

O legendă ne spune că numele  scoicii  Saint Jacques, se datorează  călugărilor Saint Jacquaires care comemorau  amintirea cavalerului de Piemantel la “Campos stella”.  Se spune că urmărind convoiul funebru al apostolului, călugării au  traversat un fluviu La ieșirea din apă, au constatat că pe hainele lor, erau agățate scoici. Mult mai târziu, călugării  care plecau în pelerinaj la “Campos Stella” pe drumul apostolului,  și-au ales ca simbol o cochilie.

Cochilia indica tuturor celor pe care îi întâlneau,  că au fost pe drumul Sfântului Jacques până la “Campos Stella”, localitate care  a devenit “Compostelle”.  Scoicile erau cusute pe haine, pe pălării, pe sacul de călătorie, etc. Când călugării treceau prin sate și orașe oamenii le ofereau daruri și găzduire. Și la ora actuală când pelerinii se întorc de la Compostelle au în bagaje cadouri și amintiri reprezentând scoica Saint Jacques sau făcute din cochilii.

Se spune că, cochiliile ne păzesc de vrăjitorii, de rele și de tot felul de boli. Scoica, s-a impus ca simbol al pelerinajului și a luat numele lui Saint Jacques

SCOICI SAINT-JACQUES A LA PROVENCALE

Pentru 6 persoane)

Ingrediente:

  • 24 de scoici Saint-Jacques
  • 3 linguri făină
  • 6 căței de usturoi
  • 6 roșii fără coajă
  • 100 g de unt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de pătrunjel tocat
  • 1 lămâie, sucul
  • 1 felie de pâine, miezul
  • sare, piper proaspăt măcinat

    Mod de preparare:

    Decojiți roșiile și scoateți-le sâmburii. Tăiați-le în cubulețe și puneți-le într-o cratiță cu 40 g de unt, sare și piper. Acoperiți cratița și lăsați-le sa fiarbă pe foc mic 15 minute, amestecând din când în când.

Într-o crăticioară  amestecați miezul de pâine fărâmițat cu pătrunjelul tocat și cu 3 căței de usturoi pisați.  Rumeniți totul în 50 g de unt.  Uscați bine carnea scoicilor cu o hârtie absorbantă și treceți fiecare bucată  prin făina, pe  toate părțile.  Într-o tigaie puneți să se încingă uleiul și când fumegă,  adăugați scoicile trecute prin făina. Prăjiți-le în uleiul bine încins, 1-2 minute pe fiecare parte. Sărați, piperați și adăugați ceilalți 3 căței de usturoi striviți cu lama cuțitului.

Acoperiți tigaia și lăsați pe foc foarte mic încă 2-3 minute. Dacă le prăjiți prea mult, se întăresc.

Scoateți scoicile din uleiul în care s-au prăjit pe o farfurie caldă și stropiți-le cu zeama de lămâie.

Împărțiți sosul de roșii în 6 farfurii calde,  adăugați câte 4 scoici,  iar pe deasupra presărați pâinea prăjită cu usturoi și pătrunjel.  Serviți imediat.

Secretul meu : Dacă scoicile au fost congelate și sunt groase, având în vedere că lasă multă apă la prăjit, le tai în două bucăți.