RAȚĂ CU MERE ȘI ANDIVE
Ingrediente:
- 1 rață de aprox. 2 kg
- 2 linguri cu ulei
- 20 g unt
- 10 cl vin spumant (1 pahar normal)
- 25 g ghimbir
- 1 frunză dafin
- 1 fir cimbru
- 1 praf scorțișoară
- 2 lingură cu miere de salcâm
- 5 caței de usturoi
- sare, piper
Pentru garnitură:
- 4 mere
- 2 andive
- 2 linguri cu oțet de vin alb
- 30 g unt
- 5 cl vin spumant
- sare, piper
Mod de preparare:
Sărați, piperați și ungeți rața cu ulei. Puneți-o într-o tavă la rumenit în cuptorul încins la 220° C (termostat. 7) timp de 15 minute. După 15 minute scurgeți grăsimea din tavă și adaugați 5 cl de vin spumant, usturoiul necurățat, cimbrul, dafinul, scorțișoara și ghimbirul tăiat în lamele.
Acoperiți rața cu hârtie de aluminium și puneți-o iar la cuptor 30 minute pentru fiecare kg.
La sfârșitul intervalului, scoateți rața din tavă și acoperiți-o din nou cu hârtie de aluminiu. Degresați tava cu restul de vin spumant și oțet timp de 3-4 minute pe foc mediu.
Strecurați sosul obținut, adăugați mierea și potriviți de sare și piper. Lăsați câteva minute pe foc mic până la obținerea unui sos siropos. Stingeți focul și adăugați untul tăiat în cubulețe, amestecând continuu.
Intre timp, curățați și spălați andivele, fără să le lăsați să stea în apă (apa le amărăște). Ștergeți-le bine. Scoateți partea dură (conul) de la bază cu un cuțit și tăiați-le în rondele subțiri (1 cm). Puneți într-o cratiță putin unt și adăugați andivele, sărați, piperați, adăugați un praf de zahar, o lingură cu suc de lămâie și amestecați bine. Lăsați să fiarbă pe foc potrivit 4-5 minute și scurgeți-le de apa pe care au lăsat-o. Adăugați vinul spumant și oțetul și țineți-le în continuare pe foc 10 minute. Până se evaporă complet lichidul. Andivele trebuie să fie fierte dar să rămână crocante. (Dacă lichidul se evaporă prea repede, mai adăugați câte o lingură de vin). Intre timp, curățați merele și tăiați-le în sferturi. Stropiți-le cu suc de lămâie să nu se înnegrească și ștergeți-le cu hârtie absorbantă. Puneți restul de unt la topit într-o tigaie antiadezivă, adăugați sferturile de mere, un praf de zahăr și colorați-le ușor pe ambele parți.
Pe un platou de servit cald, aranjați un ”pat” de andive și bucățile de rață, înconjurată de merele caramelizate. Serviți sosul separat.
Secretul meu : Frec rața cu o lămâie tăiată în două, înainte de a o săra și pipera. În felul acesta se rumenește frumos și uniform.
Imi place mult tot ce ati publicat in blog. Am transmis link ul si copiilor de peste ocean, sunt mari amatori de “eticheta”europeeana!
Mulțumesc pentru “atentie”, după cate știți sunt pasionata de asa ceva. M-am gândit ca nu este rău să împart cu alți, puținul pe care îl cunosc. Cu drag