MAGRET DE RATĂ CU GUTUI

MAGRET DE RATĂ CU GUTUI

Cu toate că s-ar putea crede că “magret” (slab, în română) este cunoscut dintotdeauna, el este o invenție recentă a anilor 1960.  Este André Daguin, mare bucătar al timpului,  care l-a preparat pentru prima dată.  

“Magreul” este partea cea mai “slabă” a unui animal (rață sau gâscă) îngrășat.   Magret = piept de gâscă sau rată îngrășată. Un mușchi obținut prin decuparea celor două părți constituente ale pieptului de rată sau de gâscă îngrășată prin îndopare.

Este bine să facem distincția între magret, care provine de la gâscă sau rată îndopată și file care provine de la animalele ne îngrășate. Magreul are întotdeauna un strat gros de 1 cm de grăsime spre deosebire de file, care are sub piele, un strat subțire de grăsime. Este folosit proaspăt.  Afumat sau uscat de cele mai multe ori, este tăiat în felii subțiri și folosit pentru salate sau la aperitiv. Când este gătit proaspăt, este servit de cele mai multe ori în sânge sau roze.

MAGRET DE RATĂ CU GUTUI

(Pentru 4 persoane)

    Ingrediente:

  • 2 bucăți piept de rată de minim 350 g fiecare
  • 4 gutui mari
  • 2 cepe mici
  • 50 g unt
  • 2 linguri de miere
  • 1 portocală
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 linguriță boabe de coriandru
  • 2 cuișoare
  • sare, piper

    Mod de preparare:

Tăiați gutuile în două și puneți-le la fiert 10 minute, în apă sărată. Curățați-le de coajă și scoateți-le mijlocul fibros. Păstrați întregi 4 jumătăți, iar restul tăiați-le în cubulețe.

Curățați ceapa și tăiați-o mărunt.

Curățați câteva fășii de coajă de portocală,  fără pielea alba din interior și stoarceți-o.

Puneți untul la topit într-o cratiță cu mierea și adăugați jumătățile de gutui. Piperați și lăsați să fiarbă pe foc mic 10 minute, întorcându-le pe toate părțile.

Scoateți gutuile după 10 minute și puneți în locul lor ceapa tăiată mărunt. Căliți-o 3 minute, adăugați sucul de la portocală,  coaja de portocală tăiată bețișoare,  cubulețele de gutuie și aromatele.

Lăsați totul să fiarbă pe foc mic încă 10 minute, după care împărțiți compoziția peste cele 4 jumătăți de gutuie.

Între timp pregătiți pieptul de rață.  Crestați pielea în lungime și în lățime, (încrucișat) fără să ajungeți la carne, sărați și piperați pe ambele părți. Încălziți o tigaie antiadezivă, până când fumegă și puneți carnea cu grăsimea în jos. Țineți pe foc mediu, până se topește aproape toată grăsimea – aproximativ 10 minute.  Nu trebuie să se ajungă la carne.

Scurgeți grăsimea topită din tigaie și întoarceți pieptul, pe partea cu carnea în jos,  încă 5 minute.

Scoateți carnea, opriți focul și scurgeți toată grăsimea.  Așezați din nou pieptul de rată în tigaie,  pe partea cu grăsime, acoperiți și lăsați sa se odihnească 10 minute.  Astfel, în momentul decupării, carnea rămâne moale și are o culoare roșie sau roz, pentru că sucurile se repartizează uniform în  tot mușchiul. Tăiați pieptul de rată în felii subțiri și  aranjați-l frumos pe farfurii calde  cu jumătățile de gutui alături.  Serviți imediat cu sosul de gutui separat.

Secretul meu : Coaja de portocală o opăresc două minute înainte de a o folosi, pentru a înlătura     orice urmă de amăreală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *