GĂINĂ ÎN CRUSTĂ DE SARE

GĂINĂ ÎN CRUSTĂ DE SARE

Ingrediente

Pentru 6-8 persoane

1 găină de 1,600 – 2 kg;
1 kg sare grunjoasă (de bucătărie)
1 kg făină
4 ouă + 1 gălbenuș
1 colț de pâine veche
4 căței de usturoi
2 crenguțe de cimbru
2 crenguțe de rozmarin
25 g unt
Piper din râșniță

Mod de preparare

Pregătiți într-un castron “crusta” de sare. Amestecați făina cu sarea, cu ouăle întregi, cu o crenguță de cimbru și una de rozmarin mărunțite. Adăugați 2-3 linguri cu apă pentru a înmuia aluatul, ca să-l puteți  întinde. Dați-i o formă de minge și puneți-l la frigider pentru 2 ore.

Intre timp frecați, coltul de pâine uscată cu usturoi. Piperați bine interiorul găinii și umpleți-l cu coltul de pâine și restul de usturoi și de ierburi, mărunțite. Coaseți pielea găinii cu un ac mare, astfel încât să acoperiți toate deschizăturile. Dați-i o formă frumoasă. Puneți untul într-o tigaie mai mare, în care să încapă găina și rumeniți-o pe toate părțile, pe foc mediu, având grija sa nu i se crape pielea.

Încălziți cuptorul la 210° (termostat 7). Întindeți “mingea” de aluat cu un rulou și înveliți găina în totalitate. Amestecați gălbenușul de ou, adăugați-i o lingură de ulei și badijonați găina.

Puneți găina în cuptorul încins aproximativ o oră și jumătate (în funcție de cuptor).  Odată coacerea terminată, așteptați câteva minute și spargeți crusta cu un cuțit mare. Scoateți găina și serviți-o ca pe orice pui fript. Diferența….. este gustul.

             Secretul meu : Având în vedere că puiul la ora actuală nu mai are nici un gust, de multe ori, pentru a remedia, în aluatul de sare, adaug și usturoi pisat.

 

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *