Data recepției
Invitația este un act indispensabil pentru întreținerea și aprofundarea relațiilor și prieteniilor. Să inviți este una dintre plăcerile convivialității.
Cu cât recepția este mai importantă și cu cât aveți mai mulți invitați, cu atât mai repede trebuie fixată data, și trimise invitațiile scrise. Fixarea cât mai rapidă a datei este importantă, atât pentru cei care invită, să poată pregăti totul, cât și pentru cei care sunt invitați, pentru a-și putea aranja programul în consecință.
Pentru marile evenimente, dacă există intenția de a le organiza pe o terasă când este frumos afară, este necesar să vă informați asupra programului localului pe care îl doriți, pentru a-l reține la data care vă interesează. Sala, terasa sau restaurantul, trebuiesc reținute cu câteva luni înaintea datei pe care ați ales-o. Bineînțeles că oricând puteți găsi o sală sau un restaurant disponibile pentru a organiza o petrecere. Problema este dacă nu prevedem aceasta din timp, s-ar putea să nu fie exact ceea ce ne-am dorit. Odată fixate locul și data evenimentului, trebuie să vă preocupați de stabilirea listelor cu invitați și de trimiterea invitațiilor.
Invitațiile scrise pentru un mare eveniment (logodnă, nuntă, botez, cocktail, etc), la ora actuală trebuie trimise cu 1 sau 2 luni înainte de data recepției. Invitațiile pentru un bal se fac cu cel putin 6 săptămâni înainte de eveniment, cu un plic pe care este scris numele persoanei care invită. Invitațiile oficiale, din partea unui ”Stat”, sunt trimise cu 4 săptămâni înainte de eveniment. Invitațiile pentru o cină oficială sunt trimise cu 3 săptămâni mai devreme, iar cele pentru un dejun oficial, cu două săptămâni înainte. Intre prieteni, este suficient să vă anunțați invitații prin telefon cu o săptămână mai devreme.
Un dineu sau o recepție chiar și de mai mică importanță nu trebuie organizate în timpul unui week-end important (plecare sau sosire din vacanță, sărbătoare națională sau religioasă, etc). Este posibil să fiți refuzați de familiile cu copii din cauza programului celor mici. Invitațiile pot fi făcute prin telefon, cu o săptămână înainte ca evenimentul să aibă loc.
De evitat sunt și serile cu meciuri importante, sau cu dezbateri politice la televiziune, așteptate cu nerăbdare de către multe persoane. Există riscul de a transforma o seară care se vrea plăcută, într-o vizionare TV, sau o dezbatere politică, între participanți.
Pentru fixarea datei unei recepții trebuie ținut cont, și de constrângerile religioase ale persoanelor pe care dorim să le invităm. Un musulman nu ne poate onora cu prezența în timpul Ramadamului. 0 persoană de religie iudaică, practicantă, nu poate fi prezentă de Yom Kippour, de sabat [de vineri la apusul soarelui până sâmbătă după apusul soarelui], sau de marile sărbători religioase evreiești.
Pentru un dineu, invitațiile se fac prin telefon, cu câteva zile înainte de eveniment, pentru ora 20 sau 20:30, având în vedere că majoritatea persoanelor lucrează, iar invitații au nevoie de timp ca să se pregătească.
Să știi să te pregătești să inviți familiile prietenilor, sau pe cei din relațiile mai mult sau mai putin apropiate, este o adevărată artă. Respectarea regulilor de a invita și a primi face și ea parte din regulile de “Savoir-vivre”.