CUM DEGUSTĂM…. PÂINEA SI PASTELE

PAINEA 

Pâinea este servită într-un coșuleț pe masă, în general. Este foarte elegant, ca ea să fie servită pe farfurii individuale, sau plasată în șervețel, pe masă în stânga farfuriei. Pentru a mânca pâinea “cu eleganță”, trebuie să țineți cont de faptul că la masă, aceasta nu este tăiată cu cuțitul, ci se rupe cu mâna, bucăți mici pe măsură ce mâncați. Nu mușcați niciodată din pâine. La ora actuală, există numeroase feluri de pâine. Este preferabil să adaptați alegerea pâinii la felurile de mâncare pe care le serviți. O pâine cu nuci pentru a mânca brânza, o pâine cu stafide sau fructe uscate pentru a servi foie gras, etc. Cumpărați pâine netăiată și tăiați-o doar cu maxim o oră înainte de a o servi la masă. Tăiați felii mai groase (1,5 cm-2 cm) și în bié, nu ca cele pentru sandvich.

Nici pâinile mici, individuale, nu trebuie tăiate cu cuțitul și nu sunt unse în întregime cu unt. Si ele sunt rupte în bucățele mici și pot fi acoperite cu putin unt înainte de a le mânca.  La micul dejun, este admis tăiatul unui croisant în două și să-l ungeți cu unt, miere, dulceață, dar numai bucată după bucată, începând cu vârful. Nu presărați cu firimituri pe masă sau sol. Pentru a evita asta, rupeți bucăți de pâine prăjită sau de croisant,  deasupra farfuriei și ungeți-le pe măsură ce le consumați.

În bucătăria internațională, pâinea face parte din meniu și este așezată sistematic pe masă.  Felia, trebuie așezată în stânga farfuriei, pe fata de masă, dacă nu este prevăzută o farfuriuță specială.  Francezii sunt singurii în lume, care înmoaie pâinea proaspătă sau prăjită și croisantul în cafea!! Este foarte urât. Nu faceți asta, niciodată!!

PASTELE

Pastele nu se taie cu cuțitul. Sunt degustate doar cu furculița. Pastele de tip lasagna, cannelloni, ravioli, macaroane se taie cu partea laterală a furculiței. Niciodată cu cuțitul!

În cazul în care la masă ni se oferă spaghetti ori tagliatelle, retragem cantități mici și le învârtim în jurul furculiței. Le mâncăm fără ajutorul lingurii! Dacă vi se pare complicat, le tăiați cu partea laterală a furculiței și le mâncați ca pe orice alt fel. Încercați să mâncați fără zgomote de aspirare.

La mesele protocolare, pastele lungi (spaghetti, tagliatelle, etc.) sunt excluse, pentru a nu pune în dificultate invitații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *