CUM DEGUSTĂM… LEGUMELE ȘI SOSURILE

CUM DEGUSTĂM …. Legumele și Sosurile

LEGUMELE

Anghinarea fiartă este oferită la masă întreagă, pe farfurie, acompaniată de sos vinegretă. Este consumată cu degetele, frunză cu frunză.  Este ținută cu mâna stângă, iar cu mâna dreaptă sunt desprinse frunzele, una câte una. Ele sunt înmuiate în sos [vinegretă] și se mănâncă partea cărnoasă, de la baza frunzei. Resturile se pun pe marginea farfuriei sau într-o farfurioară prevăzută special. După ce au fost mâncate toate frunzele, se îndepărtează partea fânoasă a legumei cu partea laterală a furculiței. Partea cărnoasă rămasă, este mâncată cu furculița și cu sosul vinegretă. Pentru ”gourmets”, fundul de anghinare este recompensa acestei ”muncii”plictisitoare. Cuțitul nu are voie să se atingă de anghinare. Când servim invitaților anghinare, este obligatoriu să prevedem pe masă castronașe cu apa  călduța cu feliuțe de lămâie sau cu petale de flori.

Avocado  Acest fruct, folosit adesea ca legumă, este decupat ca o pară. Tăiați-l în două pe lungime și învârtiți cele două jumătăți pentru a scoate sâmburele. Este mâncată ”carnea” verde și moale, cu lingurița.  Avocado întreg, este servit foarte rar. De obicei este servit tăiat rondele sau cuburi în salate și este mâncat cu furculița. Dacă vreți să-i intensificați aroma adăugați-i sare, piper și puțină lămâie. Avocado este cel mai savuros atunci când încă nu este foarte copt. Este preferabil să îl cumpărați cât este încă tare și să îl țineți câteva zile învelit în hârtie de ziar. Pentru a fi consumat imediat trebuie să fie suplu când apăsați coaja. Dacă este prea moale, este preferabil să îl pregătiți ca sos sau pure. Fiind foarte sensibil la oxidare, pentru a nu-l lăsa să se înnegrească stropiți-l cu lămâie, imediat după ce l-ați decojit și i-ați scos coaja.   

Cartofii nu trebuie striviți în farfurie și nici tăiați cu cuțitul. Ei sunt tăiați cu latura furculiței și duși la gură.  Cartofii prăjiți sunt înțepați și duși la gură cu furculița. Cartofii cips, pot fi mâncați cu degetele.

Conopida și broccoli sunt două legume ușor de mâncat cu furculița și cuțitul. Este mult mai distins să împingeți pe furculiță buchețele de conopidă sau broccoli și să le duceți la gură fără să le ”înțepați”.  Evitați să mâncați coada legumei. Lăsați-o pe marginea farfuriei.

Sparanghelul. În ceea ce privește degustarea acestei legume, indiferent dacă este albă, verde sau violet, opiniile sunt împărțite.  Chiar dacă Contele de Paris, spunea ”….dacă ești bărbat, poți mânca sparanghelul cu mâna”, nu găsesc nici elegant nici modern să prinzi cu degetele de la mâna stângă tija legumei, să înmoi vârful în sos, iar cu mâna dreaptă să te servești de lingura pentru a nu lăsa sosul să se răspândească  peste tot. Se începe cu vârful sparanghelului, consumând bucățică cu bucățică fără să îl lași din mână.    O altă metodă, este aceea care spune să țineți cu degetele de la mâna stângă sparanghelul, în farfurie, iar cu mâna dreaptă, folosiți  furculiță pentru a-l tăia și înmuia în sos.  Este mult mai actual, să folosim furculița și cuțitul, deci tacâmurile normale. Dacă ne este servit sparanghel considerăm că este bine curățat și preparat și fără partea lemnoasă.  Un sparanghel bine pregătit poate fi mâncat pe trei sferturi. Dacă rămâne o bucățică de parte lemnoasă [inferioară], este pusă pe marginea farfuriei.

Dacă oferim sparanghel trebuie să prevedem întotdeauna castronașe cu apă călduță și petale de flori sau lămâie, pentru ca invitații care eventual, au utilizat degetele să și le poată curăța.

Salata verde trebuie oferită la masă în bucăți suficient de mici pentru a putea fi mâncate cu ușurință. Pentru a mânca salata nu trebuie folosit cuțitul. Este un obicei rămas de pe vremea când lamele cuțitelor erau din fier și în contact cu oțetul sau lămâia din compoziție, se oxidau foarte repede. Compoziția metalelor din care sunt fabricate astăzi tacâmurile s-a schimbat. Ele nu se oxidează în contact cu produsele acide, dar tradiția a rămas.

Dacă din întâmplare,  frunzele de salată sunt servite prea mari, le împăturiți cu furculița și vă ajutați cu o bucată de pâine ținută cu mâna stângă.

Sosurile , de orice natură ar fi, sărate sau dulci, sunt mâncate cu lingura specială pentru sos. La mesele familiale, dacă vreți să mâncați tot sosul din farfurie, puteți înțepa o bucățică de pâine cu furculița și să o duceți la gură. La recepții sau mese oficiale, folosirea pâinii pentru a savura sosul, este interzisă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *