CUM DEGUSTĂM ….FRUCTELE

FRUCTELE

Ananasul, acest minunat fruct exotic, poate fi oferit atât la mic dejun, cât și la desert, fiind digestiv și având foarte puține calorii.  Este adus la masă,  curățat de coajă și tăiat în felii sau în bucăți. Dacă trebuie să curățați ananasul, începeți tăindu-i mai întâi partea de jos, pentru a avea stabilitate, după care tăiați partea de sus păstrând frunzele Apoi, îndepărtați coaja tăind-o cu cuțitul de sus în jos dacă vreți să prezentați ananasul tăiat rondele, trebuie să scoateți mijlocul, care este tare, apoi tăiați feliile de aproximativ un centimetru. Puteți să îl tăiați în 4 sau 8. În acest caz îndepărtați coaja feliilor respective într-o singură bucată,  porționați bucățile în felii, apoi așezați-le peste coajă pentru a le putea, prezenta la masă de manieră elegantă.  Ananasul este mâncat cu furculița.

Bananele, pentru a le consuma, le țineți cu mâna și faceți o incizie cu cuțitul pe toată lungimea cojii.  Îndepărtați-o cu ajutorul furculiței și cuțitului. Nu duceți fructul întreg la gură, mai ales dacă sunteți în public. Tăiați felii mici și mâncați-le cu furculița. Copiii pot avea permisiunea de a mânca bananele cu mâna. Adulții nu își pot permite să se comporte ca maimuțele. Dacă nu vă simțiți în stare de a mânca corect un fruct, mai bine nu mâncați.

Caisele, ca orice  alte fructe, la o recepție, le mâncăm cu tacâmurile pentru fructe. Se separă cele doua jumătăți cu tacâmurile, se îndepărtează sâmburele, apoi se consumă cu ajutorul furculiței. La o masă între prieteni, puteți mânca cu mâna. Se separă fructul în două, se mănâncă cele două jumătăți, iar sâmburele este pus pe marginea farfuriei.

Clementinele și mandarinele, sunt curățate și mâncate cu mâna.

Căpșunele, zmeura, murele, coacăzele, afinele sunt oferite la masă într-un castron, după ce au fost spălate și curățate de cozi. Sunt degustate cu furculița sau cu lingurița. După gust, putem să le adăugăm smântână, frișcă, zahăr, mentă sau alcool. Dacă le preferați naturale, puteți să le mâncați cu mâna.

Cireșele și vișinele, ca de altfel toate fructele cu sâmbure mic sunt oferite la masă spălate și pe cât posibil cu codițe. Se iau cu mâna, iar sâmburii îi culegem discret în palmă sau într-o linguriță și apoi îi punem pe marginea farfuriei.

Kiwi poate fi servit fie tăiat în doua jumătăți și atunci îl mâncăm cu lingurița, fie întreg și în acest caz trebuie curățat cu tacâmul pentru fructe. Este curățat ca și ananasul și tăiat în rondele.

Lămâia însoțește de obicei peștele sau carnea și este adusă pe masă tăiată în jumătăți sau în sferturi. Ca să îi stoarceți sucul, apucați lămâia cu mâna stângă, iar cu furculița pe care o țineți în mâna dreaptă. striviți pulpa fructului. Lămâia nu trebuie stoarsă cu mâna, pentru a nu împrăștia stropii în jur.

Mango este oferit la masă deja preparat. Este tăiat în două și scos sâmburele. Pulpa este detașată de coajă cu furculița și cuțitul. Gazda pregătește fructul înainte de al prezenta la masă. Odată îndepărtat sâmburele puteți tăia pulpa în cuburi sau dreptunghiuri fără să o separați de coajă. Împingeți coaja spre interior, pentru a forma jumătăți de fruct, cu pulpa în sus. Astfel fructul este frumos prezentat și poate fi mâncat cu ușurință, folosind tacâmurile de fructe.

Mărul și para sunt mâncate tăiate în sferturi,  curățate de mijlocul fibros și de coajă cu furculița și cuțitul. Pentru a le mânca, sunt tăiate în bucăți mici, folosind furculița și cuțitul.

Pamplemus și grepfrutul sunt servite pe farfurii individuale, tăiate în jumătăți. Pulpa este desprinsă de coajă cu un cuțit special, care este curbat și zimțat. Este degustat cu lingurița.

Pepenele galben dacă este servit tăiat în felii se mâncă cu furculița și cuțitul. Dacă este servit tăiat în jumătăți,  se mănâncă cu lingurița.

Piersicile nu sunt tăiate în bucăți. Sunt curățate de coajă cu furculița și cuțitul, apoi tăiate bucățele și mâncate cu tacâmurile pentru desert.

Portocalele le țineți în farfurie, tăiați coaja de la un capăt la celălalt cu cuțitul, în 4, 6, 8 bucăți și o îndepărtați. Fructul degajat este mâncat bucată cu bucată, cu mâna.

Prunele sunt prezentate și ele spălate, la masă. Despărțiți în două fructul, scoateți-i sâmburele și depuneți-l pe marginea farfuriei. Duceți la gură jumătățile, una după alta.

Smochinele sunt tăiate în patru, fără ca bucățile să fie total despărțite unele de altele, iar pulpa este degustată cu furculița.

Strugurii, sunt prezentați pe masă spălați de preferință. Dacă nu sunt spălați, trebuie să prevedeți castronașe cu apă, ca fiecare  să-și poată spăla buchețelul de strugure. Dacă sunt prezentați ca ciorchine mare, întreg trebuie să fie dispusă alături și o forfecuță pentru a tăia buchetele. Acestea trebuie puse în farfurie.  Strugurele este mâncat boabă cu boabă, fără să aruncăm nici sâmburii și nici coaja.

Fructele exotice sunt servite în general, la desert.  Este preferabil să fie deja curățate și  pregătite, pentru a putea fi mâncate cu tacâmurile. Fructe precum Carambola [starfruit], care are aspectul de stea și cu gust de măr verde, trebuie să fie prezentat doar feliat. Rondelele sunt mâncate cu furculița și cuțitul. Papaya trebuie să fie tăiat în două sau în patru cu semințele scoase, pentru a putea fi degustat corect. Multe alte fructe exotice trebuie prezentate la masă doar curățate și decupate corect, pentru a putea fi degustate cu tacâmuri. Altele precum kumquat sau physalis sunt mâncate cu coaja, dar la physalis trebuie îndepărtat învelișul care are aspect de hârtie. Este preferabil deci, ca atunci când vrem să ne ”răsfățăm” invitații cu fructe exotice, să le prezentăm în salată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *