CUM DEGUSTĂM…. FELURI PRINCIPALE

CUM DEGUSTAM … FELURI PRINCIPALE

Frigăruile prezentate pe bețișoare trebuie scoase bucată cu bucată în farfurie. Se ține bețișorul cu mâna stângă, iar cu furculița ținută în mâna dreaptă se împing bucățelele în farfurie. Bățul odată îndepărtat, este pus pe marginea farfuriei.

Friptura de pasăre. Puiul, sau orice altă pasăre, se mănâncă numai cu furculița și cuțitul, fără să luați oasele cu mâna, oricât de multă plăcere v-ar face . Păsările sunt aduse pe masă deja decupate. Puiul, prepelița sau orice altă pasăre de aceeași talie sunt decupate în același fel: în primul rând copanele, care sunt tăiate în două, după care aripile tăiate și ele în două și pieptul cu fiecare jumătate tăiată în două. Dacă ați fost servit cu o aripă, mâncați doar cât puteți cu furculița și cuțitul.

Dacă oferiți rață sau gâscă, pieptul este decupat în felii subțiri și transversale. Pentru rest, se procedează ca la orice altă pasăre.

Curcanul este decupat ca și celelalte păsări. Numai că partea de sus a pulpei este decupată în mai multe bucăți. Pieptul este tăiat în felii subțiri și transversale. Trebuie tăiate întotdeauna mai multe felii de curcan decât numărul de convivi.

În cazul anumitor păsări vânate: fazanul, prepelița, potârnichea, sitarul, graurul, etc., atunci când mâncați vă puteți folosi, în mod excepțional, de degete. Oasele lor sunt casante și se pot sparge foarte ușor.

Friptura de vițel, porc, vânat, etc., sunt tăiate cu cuțite foarte ascuțite și mâncate cu furculița. La mese festive, carnea  este prezentată pe platouri ovale și întotdeauna tăiată în felii. Sunt utilizate tacâmurile normale, pentru carne.

Coastele de miel, dacă au extremitățile învelite în hârtie sau staniol, puteți să le prindeți cu mâna. La restaurant o să fiți obligați să le degustați cu furculița și cuțitul.

Șunca, în cea mai mare parte a timpului este mâncată cu furculița și cuțitul. Totuși anumite tipuri de șuncă, precum cea italiană [prosciuto] sau spaniolă [serrano], pot fi mâncate cu degetele. În nici un caz nu se întinde felia de șuncă peste pâine. Dacă aveți vreo îndoială, observați comportamentul celorlalți și conformați-vă.

Beefstek tartar nu are nimic complicat în a fi mâncat. Este mâncat cu furculița și cuțitul și cu pâine prăjită. O altă metodă, este să rupeți bucățele de pâine și să puneți cu furculița puțină carne deasupra și să nu folosiți cuțitul.

Sarmalele, chiftelele, tocăturile, sunt tăiate și mâncate doar cu furculița. Eventual vă ajutați cu o bucățică de pâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *