SOMONUL este acel peste mitic, pe care îl găsim pe diverse picturi rupestre, reprezentând scene de pescuit. Mai târziu, Plinius cel Bătrân, ne vorbește în “Istoria Naturală” despre acest peste migrator, extrem de apreciat de romani.
Romanii au fost cei care au amenajat primele bazine pentru creșterea somonului, altfel decât în stare liberă.
În Evul Mediu, fiind foarte prezent în râurile franceze, apar primele rețete, consemnate de marele bucătar Taillevant. Pe lângă numeroasele rețete de preparare a somonului, Taillevant este primul care afirmă că somonul se păstrează mult mai bine dacă este afumat.
La ora actuală, somonul, provine cu predilecție din crescătorii și este cel mai consumat pește în lume.
CUIB DE SOMON AFUMAT CU OUĂ
(Pentru 6 persoane)
Ingrediente:
- 7 felii de somon afumat
- 6 ouă
- 50 g unt
- 300 ml de smântână
- 1 lămâie
- 1-2 castraveți
- pătrunjel sau mărar
- sare, piper
Mod de preparare:
Tăiați o felie de somon în cubulețe mici.
Bateți bine ouăle într-un castron, adăugați somonul tăiat și piperul. Coaceți ouăle cu somonul în bain-marie aproximativ 15 minute, pe foc mic amestecând în permanență. Când ați obținut o compoziție cremoasă, închideți focul și adăugați untul tăiat bucățele. Amestecați bine.
Puneți smântâna la fiert pe foc mic să nu se taie, până scade la jumătate. Adăugați zeama de lămâie, sare și piper, după gust.
Cu un cuțit econom, tăiați funde din castravete și opăriți-le un minut în apă cu sare. Scoateți-le și lăsați-le să se scurgă pe hârtie absorbantă.
Aranjați în mijlocul fiecărei farfurii câte o felie de somon, pliat în două și dați-i formă de cuib. Umpleți cu ouăle bătute. Pe margine aranjați fundele de castravete.
Așezați în farfurii puțină salată, cuibul de somon și decorați cu frunze de pătrunjel sau mărar.
Secretul meu : De multe ori adaug ouălor când sunt în bain-marie, ceapă sau usturoi verde.