COROANĂ DIN COASTE DE MIEL

COROANĂ DIN COASTE DE MIEL

Oaia este unul dintre primele animale domesticite. Este apreciată atât pentru carne cât și pentru lapte și lână. Oaia a marcat profund cultura omenească. O găsim reprezentată pe picturile rupestre și prezentă în legendele mitice “Lâna de aur”, sau în religie ca animal de sacrificiu.  Sub denumirea de “miel”, sunt desemnate animale tinere care nu au depășit 12 luni. După ce le ies primii 2 dinți sunt deja berbecuți sau mioare. Sub denumirea de “oaie” în măcelărie sunt vândute  animalele care au între 12-18 luni, sau animalele mult mai bătrâne – de reformă.  Greutatea acestora este peste 20-25 kg în funcție de rasă, de vârstă și de “oboseala” animalului. Carnea de oaie este roșie, mai grasă și are o savoare caracteristică.  Anumite rase de oi crescute la stână, au o carne care capătă foarte repede miros de seu.

Carnea de miel, poate fi ori și când gătită ca o carne de oaie,  cu diferența că nu trebuie servită în sânge.  Carnea de oaie matură, nu trebuie gătită ca cea de miel.

COROANĂ DIN COASTE DE MIEL

Pentru 6 persoane

 Ingrediente:

  • 18 coaste de miel
  • 4 linguri de ulei

    Pentru umpluturà:

  • 2 ramuri de telina (appio)
  • 1 ceapă mare
  • 75 g de orez
  • 30 g de unt
  • 4 linguri de pesmet
  • ½ linguriță de curry
  • 1 ou
  • sare, piper, cimbru

     Pentru garnitură:

  • mazăre și morcovi

    Mod de preparare:

Pregătiți coastele pentru coroană. Condimentați cu sare, piper și cimbru. Întoarceți-le cu partea cărnoasă spre interior, separați-le între ele și legați-le cu ață, în formă de coroană.  Pentru a reuși coroana, faceți tăieturi de 1 cm profunzime (dar nu mai mare), la baza coastelor.

Ungeți coroana cu ulei pe ambele părți și puneți-o în cuptorul încins la 210 °C (termostat 7), 15 minute.

Intre timp pregătiți umplutura. Fierbeți orezul 10 minute în apa cu sare și apoi scurgeți-l.   Curățați și tăiați ceapa mărunt, spălați și tăiați mărunt frunzele și tijele de țelină (appio).

Puneți untul într-o cratiță, adăugați ceapa și țelina. Acoperiți și lăsați să fiarbă 10 minute pe foc mic până se evaporă toată apa. Amestecați bine orezul scurs cu legumele, cu pesmetul și  curry-ul. Lăsați compoziția să se răcorească și adăugați oul întreg.  Scoateți coroana din cuptor și umpleți-o cu amestecul respectiv.

Înveliți cu aluminiu în primul rând fiecare capăt de coastă, să nu se carbonizeze,  iar separat, înveliți și umplutura să nu se usuce, apăsând ușor cu mâna.

Puneți din nou în cuptorul încălzit la 160 °C și lăsați sa se coacă 30 minute, ungând de mai multe ori cu sucul din tava. Cu 15 minute înainte de sfârșit,  îndepărtați aluminiul care acoperă umplutura, și lăsați să  se rumenească umplutura frumos.

Când s-a fript carnea, puneți-o pe un platou de servit cald și scoateți aluminiul care a protejat oasele.  Amestecați bine sucul din tavă, vărsați-l într-o cratiță și lăsați-l pe foc mic, să scadă câteva minute, fără să-l acoperiți. Potriviți de sare și piper.  Strecurați-l și puneți-l într-o sosiera. Serviți acompaniat de morcovi și mazăre sote.

Secretul meu : După ce scot carnea pe platou, o acopăr în întregime cu staniol și o las să se “odihnească” câteva minute înainte de a o tăia. Astfel, sucurile se repartizează bine în interiorul cărnii. Nu folosesc curry de fiecare dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *