Despre masă…. arta de a te comporta

COMPORTAMENTUL LA MASĂ

Înainte vreme, copiii erau obligați să țină câte o carte sub fiecare braț în timp ce mâncau, pentru a dobândi o poziție corectă la masă. Ținuta la masă a fost întotdeauna unul dintre primele teste ale bunei creșteri. Trebuie să ne obișnuim, preferabil din copilărie, cu o poziție bună și elegantă a corpului. Adulți fiind, să ne aducem aminte că părinții ne spuneau mereu “stai drept la masă”, “nu te mai mișca pe scaun”, “ține mâinile la vedere”, etc.  Comportamentul la masă face parte din educația elementară a fiecăruia. Fie că vorbim despre o masă festivă, fie despre o masă între prieteni, ținuta și comportamentul corect sunt obligatorii. Invitații se așează la masă numai la propunerea gazdei. Pe scaun ne așezăm corect, nu pe un colț sau doar pe o “bucățică”. Spatele stă drept, lăsând un spațiu între masă și bust, pentru a nu da impresia că vă sprijiniți sau și mai rău, vă “întindeți” pe masă. Odată instalați așteptați ca gazda sa dea semnalul de începere. Domnii trebuie să aștepte ca toate doamnele să fie instalate, pentru a se așeza. Odată început serviciul, invitații așteaptă ca toată lumea să fie servită înainte de a începe să mănânce. Nu vă precipitați asupra mâncării oricât de tentantă vi s-ar părea. Dacă gazda este reținută cu anumite probleme, poate cere musafirilor să înceapă masa în absenta ei.

În situația în care nu este angajată o persoană pentru servit, platoul cu mâncare este prezentat de gazdă cu tacâmurile pentru servit. Invitații se vor servi singuri și vor pune tacâmurile la loc înainte de a transmite platoul vecinului din dreapta. Când vă serviți singuri, puteți privi mâncarea de pe platou, pentru a alege bucata preferată, fără a deranja aranjamentul platoului. Bucata aleasă nu mai poate fi repusă pe platou! Dacă felurile propuse sunt complicat de servit, gazda se oferă să servească invitații. Așadar, păstrează platoul și farfuriile și servește musafirii în ordinea cuvenită.

În Europa bucata de carne, peste, etc., pe care o aveți în farfurie nu trebuie tăiată în mici bucățele. Carnea trebuie tăiată bucată cu bucată pe măsură ce mâncați. Așteptați să înghițiți înainte de a vă tăia o altă bucată.

La masă nu se mai spune “Poftă bună” – este înțeles de la sine. Nu vorbiți cu gura plină. Nu mușcați din pâine și nu o tăiați cu cuțitul. Rupeți-o în bucățele pe măsură ce mâncați. Nu înclinați farfuria pentru a sorbi ultimele picături de supă. Nu suflați peste supă pentru a o răci. Așteptați! Nu ștergeți sosul din farfurie cu pâine până la ultima picătură. Se admite o bucată sau două de pâine prinsă cu furculița pentru a mânca sosul, ștersul farfuriei, nu este permis. Folosiți tacâmurile pentru a mânca și nu degetele. Când terminați de mâncat, puneți tacâmurile în paralel, cu vârful în jos , în poziția ceasului la 5 și 25. Ștergeți-vă la gură cu șervetul, înainte de a bea și după ce ați băut. Dacă aveți nevoie de sare, piper, etc., nu întindeți mâna prin fața vecinului. Dacă nu ajungeți la obiectul dorit, rugați-vă vecinul să vă ajute. Nu puneți pe masă poșeta, telefonul sau ochelarii. Dacă credeți că aveți nevoie de batistă, sau ceva din poșetă, așezați-o alături, în așa fel, încât să nu deranjați pe cei din jur.

Servitul începe întotdeauna cu persoana cea mai impor­tantă în ierarhia socială, sau cu doamna cea mai în vârstă, continuând în ordinea precăderii obișnuite. În cazul unei mese între prieteni, gazda strânge farfuriile fără a le îngădui invitaților să se ridice de la locurile lor pentru a o ajuta. Pentru ca masa sa se desfășoare cât mai armonios, gazdele își împart rolurile. Domnul o să servească băuturile și pâinea. Sticlele de apă și vin trebuie pregătite din timp pe o măsuță de servit sau pe un bufet. Doamna aduce mâncarea, platourile cu tacâmurile de servit și se ocupă de servitul invitaților.

Este bine sa schimbați farfuriile după fiecare fel, chiar dacă invitații vă roagă sa nu o faceți. În felul acesta, savoarea diverselor mâncăruri nu se amestecă și nu se denaturează. Dacă oferiți supă sau ciorbă, farfuriile sau bolurile trebuie pregătite și umplute înainte ca invitații să se așeze la masă. Supierele sunt utilizate doar pentru mese intime, în familie.

Supa sau ciorba nu sunt propuse invitaților de două ori. Numai felurile principale pot fi propuse și servite de doua ori, folosind o expresie de tipul: „Dacă mai doriți…” . Salata, brânza și fructele nu sunt propuse nici ele de mai multe ori. Dacă invitații se servesc din nou, una dintre gazde este obli­gată să se servească și ea.

Înainte de a oferi desertul, masa trebuie debarasată de toate resturile și de paharele inutile. Firimiturile trebui strânse cu grijă de pe masă fie cu o perie specială, fie cu un șervet curat.

La sfârșitul mesei, nimeni nu se ridică înaintea gazdei. Gazda trebuie sa fie atentă ca toți invitații să termine de mâncat, iar masa nu trebuie să dureze prea mult.

O problemă delicată survine în momentul plecării. Persoa­nele obligate să plece în timpul mesei trebuie să prevină gazda încă din momentul sosirii și să părăsească recepția cu discreție. Dacă în calitate de invitat, la sfârșitul mesei doriți sa dați semnalul de ple­care, trebuie să atrageți atenția gazdei asupra orei înaintate. Puteți fi siguri că de cele mai multe ori și alți invitați profită de propunerea voastră, pentru a se retrage cu politețe. După ce ați participat la o masă – fie între prieteni, fie de ceremonie — cel mai agreabil mod de a mulțumi gazdei este un telefon a doua zi, sau un buchet de flori.  Atenție: este nepoliticos să nu mulțumiți gazdei în primele 48 de ore.

Toate acestea fac parte din regulile de “Savoir-vivre”.

 

4 Comments Add yours

  1. Laura Barbu spune:

    Felicitări!
    Prin intermediul acestui blog sfaturile dumneavoastră utile sunt disponibile acum în toate colțurile lumii.
    Mult succes!!!

  2. Monica Anescot spune:

    Multumesc draga mea, mà bucur cà iti place si sper sà îmi sugerezi câte ceva. Poate ai nevoie de cantitàtile pentru cocktail-uri?
    Và îmbràtisez cu mult drag

  3. Roxana spune:

    Multumim! Foarte util articolul. Asteptam cu drag si altele. Numai bine!

  4. Monica Anescot spune:

    Multumesc Roxana. O sà încerc sà scriu cât mai constant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *