Când sărutam mâna unei doamne?

CÂND SĂRUTĂM MÂNA UNEI DOAMNE   

Sărutatul mâinii,  un obicei uitat în Occident  după 1968, revine în  actualitate. Sărutatul mâinii este doar un plus de rafinament, de politețe și nicidecum o obligație.

Gestul acesta reprezintă un omagiu adus femeii începând cu secolul al XVI-lea dar în zilele noastre nu mai are un caracter excepțional, cum avea altădată. Sărutatul mâinii trebuie practicat cu discernământ și fără a abuza. Bărbații trebuie să țină cont nu numai de locul unde se găsesc, de circumstanțe, de ambianța generală, ci și de calitatea persoanelor cărora le este adresat acest omagiu, de rangul social, de psihologia persoa­nei respective sau de obiceiurile țării unde se găsesc. În Statele Unite ale Americii de exemplu, femeile sunt obișnuite mai degrabă cu o „strângere bărbătească” de mână decât cu un sărutat respectuos.  Nici în Europa nu mai există o “mare tradiție” a sărutatului mâini. Acesta se practică în cercurile elevate și bine educate. Cancelarul Germaniei,  Doamna Merkel a fost atât de surprinsă de gestul președintelui Franței, Jacques Chirac, încât atunci când s-au întâlnit pentru prima dată iar acesta i-a sărutat  mâna, Doamna Cancelar i-a mulțumit !!

Dacă nu cunoașteți persoanele, puteți să vă găsiți  în fața unei femei care își retrage mâna, în timp ce dumneavoastră vă aplecați cu multă curtoazie să i-o sărutați. Nu trebuie să insistați.

   Sărutatul mâinii poate fi  practicat în anumite împrejurări:

  • Nu se sărută niciodată mâna unei doamne într-un loc public: pe stradă la poștă, la gară, în cafenele sau baruri, în aer liber,  pe plajă sau pe terenurile de sport.
  • Dacă sunteți invitați la un dejun sau la o cină, mulțumiți-vă să sărutați mâna gazdei venite să vă întâmpine.   Dacă sunt multe doamne, mulțumiți-vă doar cu  strânsul respectuos al mâinilor, pentru a evita efectul repetitiv al gestului.  Ce-i prea mult, strică. S-ar putea să devină oarecum ridicol.

   Având în vedere că sărutatul mâinii este un omagiu,  gestul trebuie să rămână unul simbolic.

  • Nu se sărută mâna tinerelor fete (domnișoarelor sub 25 de ani), ci doar a femeilor căsătorite.
  • Domnii trebuie să se încline spre doamna care le întinde mâna. Nu se ridică mâna la nivelul gurii bărbatului.
  • Mâna întinsă de o doamnă trebuie doar “atinsă” cu buzele. Nu se aplică un “sărut zgomotos” sau lipicios și nici un simulacru de sărut, ceea ce ar fi total nepoliticos. Dacă nu acordați sufici­entă valoare gestului este de preferat să vă abțineți.
  • Nu se sărută mâna unei regine. Este evitat sărutatul mâinii unui șef de stat femeie, aflat în vizită oficială. Sărutatul mâinii poate fi executat doar de șeful de stat, sau de personalitatea care invită, Gestul este considerat o marcă de deferență (mare respect)

Un exemplu de perfectă elegantă, este cel al sărutatului mâinii ziaristei Claire Chasal, de către Președintele Franței, Jacques Chirac,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *