BUFETUL-CINĂ (BUFETUL DINATOIR)

BUFETUL-CINĂ  (BUFETUL DINATOIR)

Este o recepție între cocktail și cină. De la Cocktail a împrumutat numărul mare de convivi și de multe ori absența serviciului la masă, iar de la Dineu, ideea de a servi mâncare gătită și caldă în cantitate suficientă. Invitații se pot servi cu tot ce doresc, în ordinea în care doresc și dacă doresc, se pot așeza la mese.

Bufetul Dinatoir necesită suficiente etajere, măsuțe, mese și scaune pentru ca toți cei prezenți, să se poată așeza sau să poată lăsa paharele, farfuriile, tacâmurile folosite. Pentru un astfel de eveniment, este nevoie de câteva persoane pentru a vă ajuta. Rolul persoanelor care vă ajută, sau servesc, este de a debarasa mesele de farfurii, tacâmuri, pahare, resturi, șervete șifonate sau murdare  și a aduce altele curate, etc. Tot ele au sarcina de a veghea să fie în permanență apă, sucuri, băuturi alcoolice și pâine pe mese. Protocolul este foarte asemănător cu cel de la Cocktail.

Se trimit cartoanele de invitație cu cel putin două săptămâni înainte de eveniment, se precizează data locul și ora de începere, a evenimentului . Pe invitație, este menționat  obligatoriu, “Bufet Dinatoir“. Pentru o astfel de ceremonie, ora de începere este 20,00 -20.30. Bineînțeles,  este precizat locul unde se desfășoară evenimentul : casă, grădină, piscină, etc. și este precizată ținuta de adoptat: cocktail, seară, cravată neagră, etc. Pe invitație, nu trebuie să lipsească formula “Rog răspuns”(R. S. V. P.)

Pentru desfășurarea recepției trebuie prevăzute suficiente mese pentru ca toți invitații să se poată așeza, dacă vor. Așezatul, ne fiind obligatoriu, iar locurile ne fiind precizate la mese. Mesele sunt acoperite cu fețe de masă elegante și în culori asortate. Șervetele pe mese trebuie să fie din pânză, iar mesele decorate cu flori și eventual cu lumânări. Bufetul trebuie aranjat cât mai aproape de bucătărie, pentru a evita “dansul”persoanelor care servesc cu platourile, pline sau goale, printre invitați. Pe bufet se așează platouri cu salate și crudități, precum și sosurile care le acompaniază. Alături se pun platouri cu carne și pește rece prefeliate și reconstituite, astfel încât invitații să se poată servi singuri, cu ușurință. Mâncărurile gătite sunt ținute la cald iar când sunt aduse pe bufet prevedeți suporturi cu lumânări dedesubt, pentru a le menține calde. Nu trebuie uitate tacâmurile pentru servit, la fiecare platou sau castron pentru sos.

La ora actuală este foarte la modă organizarea de bufete pe teme exotice. Dacă optați pentru o astfel de variantă, trebuie să vă asigurați că majoritatea participanților o să aprecieze. Există și posibilitatea de a amenaja doua bufete: unul tradițional și unul exotic. Depinde de inspirația dumneavoastră și de caracterul pe care vreți să îl dați recepției.

De îndată ce sosesc primii invitații, puteți să  le propuneți sandvișuri, foietaje, biscuiți sărați, alune, măsline, etc. și începeți servirea aperitivelor: șampanie, whisky, țuică, kir, cocktailuri cu sau fără alcool, etc.  După aperitiv, când toată lumea este prezentă, invitați-i să înceapă să se se îndrepte spre bufet și să se servească, sau să fie serviți, cu ce vor.

Pe bufet vor fi dispuse vinurile și apele, antreurile și mâncărurile reci, iar felurile calde sunt prezentate ultimele.

La ora actuală se găsesc peste tot la vânzare, saci cu cuburi gheață de bună calitate și la preturi convenabile. Cumpărați  suficienți saci cu gheață pentru a ține băuturile la rece.

Garden-party-ul, există de foarte mult timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *