Slunch sau Drunch

Slunch sau Drunch

La jumătatea drumului între ceaiul de la ora 5 și cină, Slunch-ul sau Dranch-ul ne seduce pe toți. Cuvântul Slunch este o contractare a cuvântului francez ”super” – cina târzie și “lunch” – în engleză masa de prânz. Cuvântul a fost găsit de un cunoscut ziarist francez în a doua jumătate a anilor 1980.

Cuvântul “Drunch”,este de origine engleză și a apărut din contracția cuvintelor “diner” – masa de seară și “lunch” – masa de prânz. Este o nouă posibilitate de a se reuni familia și prietenii, fără stres, fără conveniențe sau pretenții, în funcție de umorul și dispoziția fiecăruia.

Slunch-ul sau Drunch-ul  este noua manieră de a petrece o după masă agreabilă, fără stres alături de familie și de prieteni.  O masă informală, la întoarcerea din parc sau de la plimbare cu copiii și prietenii la sfârșitul weekend-ului sau la sfârșitul zilelor de sărbătoare. Poate fi organizat în orice zi de duminică sau de sărbătoare, fără invitații prealabile, între orele 17 și 21, cu toată libertatea.  Slanch-ul sau Dranch-ul poate fi “masa”care să facă trecerea cu ușurință peste “depresia” de sfârșit de săptămână și abordarea cu mai multă ușurință a începutului de săptămână. Această “reuniune”, nu este nici brunch, nici ceaiul de la ora 5. Este ….. Drunch sau Slunch !

Mâncarea propusă, trebuie să fie ușor de preparat, fără masă așezată, și fără pretenții. În general mâncarea poate fi aranjată pe o masă joasă, în salon sau sufragerie, iar invitații se așează pe scaune, pe fotolii, pe jos. Fiecare cum dorește. Participanți pot aduce preparate și băuturi de acasă, dacă vor să le împartă cu prietenii și în general sunt propuse, produse cât mai simplu de mâncat, astfel ca după plecarea musafirilor, gazda să nu fie obligată să facă menajul. Scopul este ca masa să se desfășoare într-o atmosferă decontractată și relaxată.

Se începe cu ceai, cafea, dulciuri și băuturi, trecând  încet spre mâncare mai consistentă. Sunt servite : limonadă, oranjadă, sandwich-uri mici, quichuri, tarte, tapas, pizze, legume tăiate, cu diverse sosuri, prăjituri, fructe, etc.  Totul este prezentat pe masă și fiecare se servește în funcție de preferințe.

Slunch-ul sau Dranch-ul a fost creat, atât pentru cei care se trezesc târziu, cât și pentru cei care se culcă devreme. Un interval orar, ideal pentru a fi în formă la serviciu a doua zi.

În ceea ce privește ținuta, ea trebuie să fie decontractată, simplă, dar îngrijită asa cum o cer numeroasele reguli de “Savoir-vivre”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *