Quiche-ul este o tartă sărată, originară din provincia Lorraine din Franța. Primele atestări privind această tartă sărată, au apărut în sec. al XVI-lea și au fost realizate pare-se, de către bucătarii lui Stanislas duce de Lorraine și ex-rege al Poloniei.
La origine, era realizat cu aluat de pâine, piept de porc, ouă și smântână. Brânza și celelalte ingrediente au fost adăugate mult mai târziu, începând cu anii 1800.
De asemenea, mult mai târziu, aluatul de pâine, a fost înlocuit cu aluatul fraged, sau cu aluatul foietaj.
Quiche-ul (citește chișul) poate fi servit cald sau rece, în antreu sau în fel principal acompaniat de o salată verde.
QUICHE LORRAINE
Pentru 6-8 persoane
Ingrediente:
- 300 g de bacon [sau piept de porc afumat]
- 5 ouă
- 20 cl smântână
- 20 cl lapte
- 150 g de brânză rasă
- 1 lingură cu făină
- 1 vârf de cuțit cu nucșoară (opțional)
- Sare, piper
1 foaie de aluat franțuzesc:
- 250 g făină
- 150 g unt
- un vârf de linguriță cu sare
- ½ pahar cu apă
Mod de preparare:
Aluatul franțuzesc
Puneți făina într-un castron și adaugați sarea. Faceți un cuib în mijloc, tăiați untul în bucatele și amestecați-l cu făina, mărunțindu-l cu degetele. Când ați amestecat tot untul, adăugați apa puțin câte putin și amestecați în continuare, până omogenizați aluatul. Obțineți o “minge” suplă. Aluatul nu trebuie frământat. Lăsați-l să se “odihnească” în frigider 30 de minute. Puneți-l pe o suprafață plană acoperită cu puțină făină și întindeți-l pentru a obține o foaie de aproximativ 1/2 cm grosime și un diametru potrivit formei pe care o utilizați (26-28 cm)
Tapetați cu unt și făină forma de tartă și așezați aluatul astfel încât să acopere și marginea.
Înțepați aluatul cu furculița și puneți la cuptor, termostat 6 (sau 180°) timp de 10 minute.
Intre timp, tăiați baconul cubulețe și puneți-l într-o tigaie să se călească. Trebuie să fie puțin colorat. Scoateți tarta din cuptor și întindeți baconul călit deasupra.
Bateți bine ouăle într-un castron, adăugați smântâna, laptele, făina, nucșoara, sarea și piperul. Turnați compoziția obținută peste tartă și presărați brânza. Puneți la cuptorul încălzit la 180° C (termostat 6), timp de 35-40 de minute (în funcție de cuptor). Compoziția trebuie sa fie coaptă și ușor aurie. Serviți cald sau rece, acompaniat de o salată verde.
Sfatul meu : Uneori fac quiche adăugând 1 ceapă tăiată peștișori și călită. Dacă nu vreți să faceți un aluat franțuzesc, puteți foarte bine folosi un aluat fraged sau un foietaj din comerț. Nu uitați să puneți aluatul la cuptor pentru 10 minute, înainte de a adăuga compoziția pentru quiche.