Sparanghelul este o legumă cunoscută de pe vremea egiptenilor și era foarte apreciat de către romani. Se știe de asemenea că mult mai târziu, Ludovic al XIV- lea, aprecia atât de mult sparanghelul, încât începând cu luna decembrie, acesta trebuia să fie prezent pe masa lui sub diverse preparate.
Până în sec al XIX-lea, sparanghelul era o mâncare de lux, accesibilă doar unei anumite pături sociale.
La ora actuală se disting 3 varietăți de sparanghel : alb, cel mai cunoscut, verde și violet
QUICHE CU SPARANGHEL
Ingrediente:
- 18 fire de sparanghel
- 100 g de costiță de porc
- 4 ouă
- 100 cl de smântână
- 10 cl de lapte (un borcan mic de iaurt))
- 100 gr de cașcaval ras
- 1 lingură de muștar dulce
- 20 g de unt
- Sare, piper
- Un rulou de foietaj sau aluat fraged
Mod de preparare:
Curățați sparanghelul și puneți-l la fiert 15 minute, în apă sărată. Scurgeți-l bine, tăiați vârfurile la aproximativ 12 cm și puneți-le la scurs pe hârtie absorbantă.
Puneți slăninuța în apă fiartă 3 minute și scurgeți-o tot pe hârtie.
Întindeți aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de 26-28 cm, acoperindu-i și marginile. Înțepați-l cu furculița și puneți-l la copt în cuptorul încins la 180 °C (termostat 6) timp de 10 minute.
Bateți bine ouăle și amestecați-le cu muștarul, smântâna, sarea și piperul.
Scoateți aluatul din cuptor, aranjați cât mai artistic vârfurile de sparanghel și slăninuța, ca odată coapte sa aibă un aspect cât mai frumos. Turnați compoziția cu ouă deasupra.
Puneți în cuptorul încins la 180°C, pentru încă 20-30 de minute.
Serviți cald sau rece.
Secretul meu : Uneori mi se întâmplă să folosesc sparanghel din conservă, scurs foarte bine și nu pun întotdeauna muștar.