OPERA CU CIOCOLATĂ
(Pentru 6 persoane)
Ingrediente pentru foi:
- 100 g migdale pudră
- 2 ouă întregi + 5 albușuri
- 150 g zahăr
- 30 g făină
- 50 g unt topit
Pentru sirop:
- 150 g zahăr
- 300 ml apă
- 6 linguri cafea solubilă (sau nescafe)
Pentru umplutură:
- 125 g unt moale
- 2 ouă întregi
- 100 g zahăr
- 5 ml apă
- 1 lingură cafea solubilă
Pentru finisare:
- 350 g ciocolată neagră
- 200 ml smântână
- 1 lingură ulei
Mod de preparare:
Bateți cele 2 ouă întregi într-un castron, până devin spumoase. Adăugați 100 g de zahăr și continuați să bateți până se topește și când ouăle își dublează volumul. Incorporați pudra de migdale și făina cernută, putin câte putin. Bateți spumă cele 5 albușuri, adăugați cele 50 g de zahăr, în ploaie. Când sunt foarte tari, adăugați-le compoziției și turnați încet untul topit, dar nu cald.
Încingeți cuptorul la 200 °C (termostat 6). Ungeți cu unt o tavă de cuptor sau fundul unei tăvi de 30/40 cm, întindeți compoziția și puneți-o la cuptor 15-20 de minute (în funcție de cuptor) Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l să se răcească.
Preparați siropul cu zahărul și apa. Lăsați să fiarbă 5 minute pe foc mic, adăugați cafeaua și puneți la rece.
Pregătiți crema cu unt. Țopiți 100 g de zahăr în 50 ml de apă și puneți la fiert 3 minute pe foc iute. Retrageți siropul de pe foc. Bateți bine cele 2 ouă și adaugați siropul puțin câte puțin, ca pentru o maioneză, cafeaua solubilă iar la urmă, untul moale. Amestecați bine.
Intre timp puneți smântâna la încălzit într-o crăticioară, 150 g de ciocolată ruptă în bucăți. Când începe să fiarbă, retrageți imediat de pe foc și amestecați până la topirea completă a ciocolatei.
Tăiați blatul în 3 părți egale în lungime sau în lățime și îmbibați-le cu siropul de cafea.
Așezați o parte de blat pe un platou, întindeți deasupra jumătate din crema cu unt. Așezați deasupra cea de-a doua parte și întindeți cu un cuțit lat crema de ciocolată cu smântână. Adăugați cea de-a treia felie și a doua jumătate de cremă cu unt. Întindeți-o și finisați-o cu un cuțit lat și încălzit pentru ca aspectul să fie neted. Puneți tortul jumătate de oră la frigider.
Intre timp, puneți la topit restul de ciocolată în bain-marie, adaugați o lingură de apă și una de ulei. Scoateți prăjitura din frigider și întindeți rapid peste tot tortul, glasajul de ciocolată. Țineți la frigider cel putin 2 ore înainte de a servi. Serviți cu un culis de zmeură sau de căpșuni.