OPERA CU CIOCOLATĂ

OPERA CU CIOCOLATĂ

(Pentru 6 persoane)

    Ingrediente pentru foi:

  • 100 g migdale pudră
  • 2 ouă  întregi + 5 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 30 g făină
  • 50 g unt topit

    Pentru sirop:

  • 150 g zahăr
  • 300 ml apă
  • 6 linguri cafea solubilă  (sau nescafe)

     Pentru umplutură:

  • 125 g unt moale
  • 2 ouă întregi
  • 100 g zahăr
  • 5 ml apă
  • 1 lingură cafea solubilă

    Pentru finisare:

  • 350 g ciocolată neagră
  • 200 ml smântână
  • 1 lingură ulei

    Mod de preparare:

Bateți cele 2 ouă întregi  într-un castron,  până devin spumoase.  Adăugați 100 g de zahăr și continuați să bateți până se topește și când ouăle își dublează volumul.  Incorporați  pudra de migdale și făina cernută, putin câte putin.  Bateți spumă cele 5 albușuri, adăugați cele 50 g de zahăr,  în ploaie.  Când sunt foarte tari,  adăugați-le  compoziției și turnați încet untul topit,  dar nu cald.

Încingeți cuptorul la 200 °C  (termostat 6).  Ungeți cu unt o tavă de cuptor  sau fundul unei tăvi de 30/40 cm,  întindeți  compoziția și puneți-o la cuptor 15-20  de minute (în funcție de cuptor) Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l să se răcească.

Preparați siropul cu zahărul și apa. Lăsați să  fiarbă 5 minute pe foc mic,  adăugați cafeaua și puneți la rece.

Pregătiți crema cu unt. Țopiți 100 g de zahăr  în 50 ml de apă și puneți la fiert 3 minute pe foc iute.  Retrageți siropul de pe foc. Bateți bine cele 2 ouă și adaugați siropul puțin câte puțin, ca pentru o maioneză, cafeaua solubilă iar la urmă, untul moale.  Amestecați bine.

Intre timp puneți smântâna la încălzit într-o crăticioară,  150 g de ciocolată ruptă în bucăți. Când începe să fiarbă, retrageți imediat de pe foc și amestecați până la topirea completă a ciocolatei.

Tăiați blatul în 3 părți egale în lungime sau în lățime și îmbibați-le cu siropul de cafea.

Așezați o parte de blat pe un platou, întindeți deasupra jumătate din crema cu unt.  Așezați deasupra cea de-a doua parte și întindeți cu un cuțit lat crema de ciocolată cu smântână. Adăugați cea de-a treia felie și a doua jumătate de cremă cu unt.  Întindeți-o și finisați-o cu un cuțit lat și încălzit pentru ca aspectul să fie neted.  Puneți tortul jumătate de oră la frigider.

Intre timp, puneți la topit restul de ciocolată în bain-marie,  adaugați o lingură de apă și una de ulei.  Scoateți prăjitura din frigider și întindeți rapid peste tot tortul, glasajul de ciocolată. Țineți la frigider cel putin 2 ore înainte de a servi.  Serviți cu un culis de zmeură sau de căpșuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *