Cu toate că în lume se nasc zilnic milioane de copii și chiar dacă anumite familii nu sunt la prima încercare, nașterea fiecărui copilaș, este un eveniment nou și unic, așteptat cu multă emoție. In urmă cu multi ani, nașterea unui “moștenitor” era celebrată cu mult fast. Astăzi, oamenii preferă intimitatea cadrului familial, care permite să ne manifestăm sentimentele și spontaneitatea.
Se știe prea bine că bucuria cea mai mare a oricărei familii, este nașterea unui copil. Din momentul în care se anunță “fericitul eveniment”, copilașul devine cel mai important subiect de discuție în familie și este din ce în ce mai prezent în inimile membrilor acesteia. Mama poate tine “secret” fericitul eveniment până în luna a treia, sau până când sarcina nu mai poate fi ascunsă. Nu din grija de a ascunde, ci pentru a-și proteja intimitatea. Pentru a putea evita inerentele întrebări legate de cum se dezvoltă sarcina și prea marea solicitudine și atenția excesivă.
Din fericire, în zilele noastre, datorită progresului medicinei, nu ne mai facem multe probleme pentru sănătatea mamei sau a copilului în momentul nașterii. Nașterea nu este o “boală”, este o stare de fapt, mai mult sau mai putin obositoare mai ales în ultimele luni. De aceea este preferabil ca anturajul să evite întrebările indiscrete și inoportune despre desfășurarea sarcinii și cu atât mai mult conversațiile deplasate referitoare la dificultatea nașterii, durerile sau pericolele care ar putea surveni. O viitoare mamă, are nevoie de cât mai multă liniște în jur.
Trusoul copilului trebuie pregătit cu câteva săptămâni înainte, ca și valiza cu lucrurile de care mama, are nevoie la spital. De obicei, clinicile și spitalele vă furnizează o listă cu ce trebuie să aveți în momentul nașterii. De obicei este vorba despre primele hăinuțe de care are nevoie bebelușul și de cele necesare mamei, pentru perioada spitalizării. Este necesară o trusă de toaletă cu periuța și pasta de dinți, săpun, șampon, crema pentru față, etc., 2 prosoape, pahar pentru apă, o sticlă cu apă și poate una cu suc, papuci de casă confortabili, cămașă de noapte, halat, haine curate, etc.
In ceea ce îi privește pe tați, la ora actuală sunt admiși să participe la nașterea copilului, rămânând alături de mamă, în sala de nașteri.
Aș vrea să vă reamintesc, că multe maternități interzic florile, din motive de igienă.
Oricât de mare este plăcerea de a cumpăra primele lucrușoare pentru bebeluș, nu trebuie să uitați că o să primiți multe cadouri pentru naștere și deci este inutil să strângeți o mulțime de hăinuțe între 0 și 3 luni. Lenjeria o să fie folosită foarte puțin timp, având în vedere că bebelușii cresc foarte repede. Este foarte normal și se obișnuiește, ca hăinuțele să treacă de la un copil la altul, sau să fie donate altor copii din familie. Ar fi bine ca viitorii părinți, să pregătească pe cât posibil, tot ce este necesar pentru instalarea și îngrijirea copilului : pătuț cu cearceafuri, cuvertura și pernuța inerente, cântar, masă de înfășat, cădită pentru baie, prosoape, etc., etc.
Primul țipăt al copilului o să fie cea mai frumoasă amintire după nouă luni de așteptare.
Încă înainte să se nască copilul, , trebuie să vă gândiți la un prenume. La “Starea Civilă” este obligatoriu sa anunțați un singur prenume. Se obișnuiește însă, în multe familii și mai ales în rândul burgheziei să se adauge prenumele nașului sau nașei, prenumele bunicului sau al bunicii, etc. În familiile burgheze tradiționale ca și în rândul nobilimii, prenumele bunicilor sau părinților sunt transmise din generație în generație.
Se spune că prenumele poate influența caracterul celui care îl poartă. Atenție deci la prenumele pe care îl alegeți. Este de preferat să nu fie un nume la modă, “adoptat” din lumea “vedetelor” momentului. Acestea riscă să se demodeze foarte repede și cu timpul sunt greu de suportat de către cei în cauză. Odată cu vârsta, anumite prenume îl pot ridiculiza, pot deveni penibile și greu de suportat pentru copil!
Prenumele trebuie ales cu grijă, responsabilitate și de comun acord între cei doi părinți.
După producerea fericitului “eveniment”, primii care trebuie anunțați sunt bunicii. Ei vor avea grijă să anunțe toată familia. Pentru a anunța prietenilor și cunoștințelor acest moment de bucurie, părinții pot să trimită un faire-part (carton de anunț), în maximum zece zile de la naștere. Faire-part-urile “fantezie” sau cu diverse desene nu sunt întotdeauna apreciate. Clasice sunt poate mai potrivite. Pentru a fi de bun gust și elegante, ele trebuie să fie făcute pe o hârtie cartonată (bristol) de culoare albă sau pastel, cu un text sobru. Ex;
Domnul și Doamna Andrei Popescu
Au bucuria de a anunța nașterea fiicei lor, micuța
Maria Andrea Claudia
Pe data de 11 noiembrie la orele 22
La ora actuală având în vedere dezvoltarea comunicării on line, de cele mai multe ori nașterea este anunțată cu un SMS sau pe WhatsApp, eventual acompaniată de o fotografie.
Pentru un astfel de eveniment, in mod firesc, familia și prietenii vor să se precipite să vadă copilul. Nu este tocmai recomandat. Mama are nevoie de minimum 48 de ore să își revină puțin după efortul depus.
Nu uitați că anumite clinici sau spitale, dacă nu interzic florile le scot seara din cameră pentru a evita bebelușului orice alergie precoce, la polen.
Cei care doresc să viziteze mama la maternitate trebuie să fie perfect sănătoși. Cea mai mică răceală poate fi transmisă copilului. Se obișnuiește să se aducă unele cadouri pentru copil: hăinuțe, jucării sau obiecte pentru camera lui. Desigur, e bine să oferiți haine puțin mai mari, lăsând astfel părinților bucuria de a cumpăra primele lucrușoare necesare. Dacă faceți o vizită la maternitate, nu uitați un cadou pentru mama. O carte sau niște reviste sunt binevenite să își petreacă liniștită timpul la spital. Bineînțeles că o cutie cu ciocolată sau o sticlă cu șampanie, o sà fie apreciate pentru sărbătorirea evenimentului.
O superstiție zice că înainte de nașterea bebelușului nu trebuie să oferiți părinților haine, jucării sau obiecte pentru copil. Puteți să îi răsfățați cât vreți după ce s-a născut copilul.
Odată revenită acasă, mama are și ea dreptul la odihnă, mai ales că la ora actuală, nu se stă mult la spital. Dacă copilul nu are probleme, poate pleca acasă chiar și a doua zi. În nici un caz, nu trebuie să faceți o vizită neanunțată într-o casă unde există un nou născut. Atât mama cât și copilul au nevoie de ore bune de odihnă.
Un vechi obicei, foarte frumos de altfel, spune să tatăl trebuie să ofere mamei o bijuterie, un ceas, sau ceva prețios, pentru a-și arăta recunoștința pentru marea bucurie pe care soția i-a adus-o.