Logodna

Logodna este pentru un cuplu, o declarație de intenție de căsătorie.

Multi tineri, consideră că logodna este un obicei “demodat”. Totuși în ultimii ani, logodna a revenit din nou la modă. Remarcați numărul din ce în ce mai mare de vedete și staruri, care își etalează enormele inele de logodnă.

Această petrecere, est destul de rară în ultima vreme. În primul rând, cu logodna se anunță o nuntă în același an. Deci o cheltuială dublă, atât pentru cei implicați, cât și pentru invitați. Din fericire, în zilele noastre acest angajament, nu mai este obligatoriu să fie urmat de nuntă în cursul următoarelor 12 luni.  Logodna, se poate întinde pe durata mai multor ani. Tradițional, logodna, este o sărbătoare intimă. O petrecere familială.

Dacă ne gândim bine găsim câteva “motive” și la ora actuală pentru a celebra o logodnă.

Unul ar fi anunțul “oficial” al unei viitoare căsătorii. In mod traditional, logodna durează un an, dar cum spuneam mai sus, nu există reguli specifice.

Pană în anii 1960, logodna era un eveniment extrem de important. Tatăl tânărului, trebuia sà ceară tatălui tinerei fete, mâna acesteia pentru fiul său. Astăzi, tinerele persoane știu foarte bine să se descurce și singure.

In al doilea rând, este o perioadă de reflecție, un test de viață în doi. Tinerii au timp să se întrebe asupra motivației lor de ași petrece viața împreună și a sentimentelor pe care le au unul vis-à-vis de celălalt.

În zilele noastre, foarte mulți tineri “se frecventează” un timp mai îndelungat sau locuiesc împreună multă vreme înainte de a lua marea decizie de a-și uni destinele pe viață.

In al treilea rând, în afară de orice formă protocolară, este respectată o tradiție romantică…. un tânăr prinț, cerând mâna unei tinere prințese… ; o adevărată poveste de dragoste cu inel, rochii frumoase, etc.

Unele familii, atașate tradițiilor aristocratice/religioase și/sau familiale, după ce își anunță familiile, organizează o ceremonie la biserică. Din 1984, această ceremonie nu mai este obligatorie. Doar 2% dintre tineri, o mai respectă. Logodna nu mai are nici valoare religioasă și nici valoare civilă. De cele mai multe ori părinții cunosc deja tânărul sau tânăra respectivă, motiv pentru care totul se petrece de o manieră simplă.

Tinerii își anunță familiile și începând de la data când logodna este ”publică”, sunt invitați peste tot împreună. La diversele evenimente la care participă,  sunt așezați întotdeauna unul lângă altul la masă.

Părinților celor doi tineri le revine datoria de a insista asupra importanței acestui pas, fără a încerca să îi influențeze în luarea hotărârii lor.

Pentru prima întâlnire a celor două familii, mama tânărului este cea care trebuie să lanseze invitația, mamei tinerei fete, pentru a se putea pune de acord pentru o primă întâlnire. În timpul întâlnirii părinții, vor face cunoștință și vor aborda eventual, problemele privind nunta și instalarea “oficială” a tânărului cuplu.

Iar în al patrulea rând, este o bună ocazie de a face încă o petrecere cu prietenii apropiați.

Cu ocazia logodnei, recepția este organizată de către familia tânărului. Familia respectivă invită rudele foarte apropiate: bunicii, frații, surorile și eventual nașii de botez. Pentru multe cupluri de tineri este o bună ocazie pentru ași reuni prietenii.

Tânărul îi oferă tinerei, flori, un inel de logodnă, moștenire de familie sau, dacă nu deține așa ceva, îi cumpără unul anume pentru această ocazie. Inelul este simbolul angajamentului moral al celor doi tineri. Logodnica oferă un ceas, un stilou, butoni de manșetă, sau ceva care să facă plăcere logodnicului.

Logodna a rămas doar ocazia cu care se reunesc și fac cunoștință cele două familii. În principiu, dacă se decide o mare petrecere, se pot împărți cheltuielile.

Reuniunea poate fi strict familială, sau puteți invita mai multi sau mai putini prieteni, în funcție de importanța pe care doriți să o dați evenimentului.

Recepția de logodnă, poate fi organizată sub formă de dejun, de dineu sau de cocktail, dacă sunt reunite mai multe persoane. În oricare din cazuri, fața de masă trebuie să fie albă, impecabilă, iar decorul în tonuri pastel. O recepție în timpul zilei este mai simplă și mai ușor de organizat, decât o recepție seara.

Pentru ceremonia de logodna, invitații pot oferi flori, obiecte necesare într-o gospodărie sau plicuri cu bani, dacă tinerii locuiesc deja împreună. O ținută elegantă, este de rigoare.

În caz de ruptură a logodnei, persoanele care au participat la eveniment, trebuie anunțate, de preferință în scris.

Inelul de logodnă, ca și toate cadourile primite, sunt înapoiate pe cât posibil, celor care le-au dăruit.

Toate aceste lucruri fac parte din inconturnabilul “Savoirvivre“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *