LANGUSTĂ “AMOUREUSE”
(Pentru 4 persoane)
Ingrediente:
- 2 languste de câte 1 kg fiecare
- 4 cepe mici
- 2 fire tarhon
- 2 linguri de concentrat de roșii
- 1 pahar cu vin alb sec
- 6 linguri de coniac
- 300 ml de smântână
- 40 g unt
- 1 linguriță de piper rosu
- sare
Mod de preparare:
Puneți la fiert 5 l de apă cu 3 linguri de sare grunjoasă, într-o oală. Când fierbe apa, puneți langustele sa fiarbă 5 minute și scoateți-le imediat. Lăsați să se scurgă de apă.
Curățați și tăiați ceapa mărunt, căliți-o într-o cratiță cu cele 40 g de unt. Adăugați concentratul de roșii și amestecați bine. Țineți pe foc mic 5 minute.
Intre timp, tăiați langustele în câte două jumătăți în lungime începând de la terminația capului. Despicați în primul rând coada, și apoi capul. Folosiți un cuțit mare și bine ascuțit.
Puneți jumătățile de langustă peste sosul din cratiță cu carnea în jos și prăjiți-le 3 minute.
Separat încălziți coniacul, turnați-l cald peste langustă și flambați. Adaugați vinul alb, tarhonul și întoarceți jumătățile de langustă cu carnea în sus. Acoperiți cratița și lăsați să fiarbă pe foc mic 20 de minute. Scoateți jumătățile de langustă din cratiță și păstrați-le pe un platou cald. Lăsați sosul pe foc pana ce scade la jumătate. Adaugați smântâna. Lăsați pe foc mic încă 3 minute, strecurați sosul, potriviți de sare și adaugați boabele de piper rosu.
Serviți în farfurii încălzite, cu sosul alături și cu o garnitură de orez alb.
Secretul meu: Dacă langusta este vie o țin în congelator o oră după care o pun în apa fiartă.