Koulibiacul sau coulibiac cum este numit de către anumiți distinși lingviști, este o rețetă clasică a bucătăriei rusești. Această rețetă s-a făcut cunoscută în Europa de vest după războiul de la 1870. Ea a fost notată pentru prima dată într-o carte de rețete, de către ilustrul bucătar francez Auguste Escoffier.
Koulibiacul poate fi făcut cu peste sau carne dar în nici un caz nu trebuie să-i lipsească ciupercile și ouăle. Orezul poate fi înlocuit cu diverse legume.
Este un fel rafinat, spectacular și de efect pe mesele de sărbătoare.
KOULIBIAC DE SOMON
Pentru 10 – 12 persoane
Ingrediente:
- 1 kg de file de somon
- 2 rulouri de foietaj
- 2 gălbenușe de ou
Pentru court-bouillon (supă):
- 400 ml de vin alb sec
- 100 ml oțet
- 1-2 foi de dafin
- 1 fir de cimbru
- 5-6 fire de pătrunjel
- 10 boabe de piper negru
- 1-2 cepe
- sare
- apă
Pentru umplutură:
- 600 g ciuperci
- 200 g orez cu bobul lung
- 100 g unt
- 1 ceapă mare
- 1 lămâie
- 4 ouă fierte tari
- 350 ml de supă (făcută cu un cub)
- 3 linguri de pătrunjel mărunțit
- sare, piper
Mod de preparare:
Puneți într-o cratiță somonul, adaugați vinul, dafinul, cimbrul, pătrunjelul, ceapa, piperul, sarea și acoperiți cu apă. Lichidul trebuie să acopere peștele cu aproximativ 1 cm. Când începe să fiarbă apa, acoperiți cratița și lăsați pe foc mic 15 minute. Închideți focul și lăsați peștele să se răcească în lichid.
Între timp, pregătiți umplutura. Tăiați ceapa mărunt și puneți-o într-o crăticioară cu jumătate din unt. Căliți ceapa ușor și adăugați orezul. Lăsați-l pe foc mic 2-3 minute, să se călească împreună cu ceapa. Adăugați supa fierbinte. Sărați, piperați și lăsați să fiarbă pe foc mic 20 de minute, până se evaporă toată apa. Acoperiți și lăsați să se răcească.
Curățați ciupercile și tăiați-le în lamele subțiri. Puneți-le la prăjit într-o tigaie cu restul de unt. Țineți-le la foc iute până când nu mai au apa deloc. Trebuie să se coloreze ușor.
Amestecați orezul cu ciupercile și pătrunjelul, radeți puțină coajă de lămâie și stoarceți sucul acesteia peste compoziție. Sărați și piperați compoziția , apoi împărțiți-o în doua parți egale.
Curățați ouăle fierte tari și tăiați-le în două pe lungime. Curățați peștele de piele și oase (nu trebuie să rămână nici un os, chiar dacă o să se fărâmițeze carnea).
Întindeți un foietaj în tava mare a cuptorului, (aveți grijă ca aluatul să fie de lungimea peștelui) și așezați deasupra primul strat din compoziție (orez cu ciuperci). Puneți deasupra peștele, peste care așezați jumătățile de ou și restul compoziției cu orez și ciuperci
Acoperiți totul cu al doilea foietaj și dați-i forma unui pește. Desenați cu un cuțit ascuțit capul și cu o linguriță solzii. Sudați cele două foietaje în jurul peștelui cu putină apă și îndepărtați surplusul de aluat. Faceți 2 găuri (2 șeminee) pe partea superioară a peștelui pentru ca aburul să poată ieși în timpul coptului.
Amestecați bine gălbenușurile cu 2 linguri de ulei și ungeți tot foietajul.
Puneți koulibiacul în cuptorul încins la 180 ° C (termostat 6) pentru 40-45 de minute.
Când foietajul este suficient de “auriu”, scoateți-l din cuptor și serviți-l, cald sau rece.
Koulibiacul poate fi servit atât în antreu cât și în fel principal, acompaniat de un sos.
Secretul meu: De multe ori înlocuiesc orezul cu spanac. Uneori, separ ingredientele între ele cu felii de bacon tăiate foarte subțire.