INVITAȚIA LA GRĂTAR

GRĂTARUL

Grătarul este o manieră de a găti carnea încet, la temperatură joasă, un  timp mai mult sau mai puțin îndelungat. Primele urme ale unui grătar, au fost descoperite în apropierea Muntelui Carmel, în Israel și datează de acum 200.000 ani. Oamenii de știință au identificat uneltele folosite și lăsate acolo, de către primii vânători.

Se spune că ”Grătarul, zilelor noastre, este varianta decontractată a Garden’party-ului englez”. Dar pentru asta nu trebuie să ne mulțumim cu un serviciu sumar.  Este varianta de vară, prietenească și convivială a prânzului sau cinei. În vacantă, în familie, cu prietenii și chiar dacă este foarte cald, nu trebuie să fim delăsători .

Grătarul presupune o grădină, o curte sau un spațiu verde și timp frumos. Dacă îndepliniți ambele condiții, puteți să realizați admirabile reuniuni între prieteni. Trebuie să aveți însă,  întotdeauna un plan B, pentru situația în care timpul este capricios.

Invitația la un grătar se face prin telefon. Atunci când invitați persoane care nu au mai fost invitate la dumneavoastră, sau care nu cunosc amplasamentul casei dumneavoastră la țară, este necesar să le furnizați un plan pentru a ajunge cu ușurință la locul unde organizați primirea.

Primirea cere o oarecare pregătire: instalarea scaunelor și a meselor, prepararea aperitivelor și a diverselor salate, un anumit număr de băuturi, deserturi. Toate pregătite desigur, din timp pentru ca fiecare să se poată servi ușor.

Dispuneți pe mese farfurii, tacâmuri, pahare, iar șervețelele pot fi din hârtie de bună calitate, vesele și colorate. Dacă puneți fețe de masă, este preferabil ca ele să fie din pânză. Aranjați masa cu vesela obișnuită, și evitați tacâmurile și vesela din plastic. Dispuneți vesela pe mese sau pe o masă de servit, înainte de sosirea invitaților. Dacă nu este totul aranjat înainte de sosirea lor, există riscul ca unii dintre invitați să se simtă obligați să vă ajute…. și bineînțeles ei nu au venit pentru asta. Sunt invitații voștri, la un grătar. Dacă totul este pregătit cu grijă, și cei mai pretențioși oaspeți, pot remarca faptul că, chiar dacă recepția este afară, faceți eforturi în onoarea lor.

Puneți pe fiecare masă buchețele cu flori de câmp așezate în vase sau ulcele de lut. Florile prețioase, de seră nu sunt adaptate unui grătar

Pe o masă, pregătiți un bufet cu cipsuri, legume verzi cu sos alături, alune, salate, brânzeturi, etc. În ceea ce privește deserturile, este preferabil ca ele să fie păstrate la rece și aranjate pe mese doar în momentul servirii.

Grătarul propriu-zis trebuie compus dintr-un amestec: pui, porc, vacă, miel, slăninuță, mititei, diverse organe (rinichi, ficat), pește, creveți, la care se adaugă legume: ciuperci, ceapă, ardei, roșii, vinete, dovlecel, etc. Cartofii tăiați felii, sărați puțin și unși cu ulei sunt foarte gustoși la grătar. Fiecare își poate folosi imaginația și gustul.

Singurul inconvenient este că, în caz de schimbare a vremii, trebuie sau să anulați invitația sau să vă mutați în casă! Dar și astea toate țin de ”Savoir-vivre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *