CUM ORGANIZAM CEREMONIA DE BOTEZ

Cea mai intimă ceremonie familială, este Botezul. Cu ceremonia botezului familia sărbătorește intrarea nou-născutului în comunitatea religioasă a cuplului respectiv.

Este din ce în ce mai frecventă sărbătorirea botezului în familie, cu o primire clasică, cu caracter vesel. La botez este reunită de obicei familia,, apropiații și prietenii intimi. Sunt invitați în primul rând bunicii nou-născutului, unchii, mătușile, verii și verișoarele, nașul, nașa și bineînțeles, frații și surorile.

Chiar dacă botezul este o mare bucurie pentru toată lumea, ceremoniile sunt mai degrabă intime decât mondene. Părinții copilului organizează o recepție sub forma unei mese așezate, sau sub formă de bufet.

Preotul care a oficiat botezul este întotdeauna invitat să participe la această reuniune familială. Prietenii apropiați și familia pot fi invitați prin telefon, cu o scrisoare manuscrisă sau, prin intermediul unei cărți de vizită de tipul:

“Doamna și Domnul Diaconescu

Își invita familia și prietenii să participe la ceremonia de botez a micuțului Andrei, sâmbătă 30 iunie, la ora 12 a.c. Ceremonia va avea loc la biserica Sfânta Vineri și va fi celebrată de părintele Rădulescu. 

Rugăm răspuns (R.S.V.P.)

În cadrul tuturor religiilor, toate problemele și detaliile de protocol sau detaliile materiale, ce țin de oficierea botezului este bine să fie reglate între părinți și viitorii nași, înainte de ziua ceremoniei. Bineînțeles este ceva obișnuit și posibil să fie două sau mai multe cupluri de nași, membri ai familiei, prieteni, etc.

Este însă total nepoliticos și jignitor pentru toată lumea ca în ziua botezului sau cu câteva zile mai înainte nașii să fie anunțați că nu sunt singuri, ci datorită ”anumitor obligații” au mai fost “adăugate” și alte persoane cu aceeași menire.

De asemenea este la fel de ofensator să se pregătească două sau mai multe recepții pentru sărbătorire, cu două sau mai multe rânduri de invitați. E foarte posibil să-i jigniți pe toți! Este de neconceput ca părinții copilului, să organizeze cu bunicii și nașii o “mică masă în familie” la ora prânzului, după care  să facă o ”mare” petrecere seara, pentru prieteni. Dacă cele doua “lumi” nu corespund sau nu se pot întâlni din motive sociale sau altele, este preferabil să se aleagă cu discreție date diferite. Este neplăcut ca invitații de acasă să simtă că, odată oferite cadourile, ar fi mai bine să plece, pentru ca părinții sunt grăbiți să înceapă cealaltă petrecere. Acest fel de jigniri, rămân în inimă pentru totdeauna și nu pot fii vindecate!

Din punct de vedere religios, botezul ortodox, cel catolic și cel protestant se desfășoară în mod asemănător. Copilul este botezat la biserică în primele 3 luni de viață. Nu este obligatoriu ca botezul să se facă în primele luni. Până în urmă cu câteva decenii, creștinarea copiilor era făcută cât mai devreme după naștere, din cauza mortalității foarte ridicate. Așadar era urgent ca nou născuții să fie creștinați.

In ziua botezului, invitații se îmbracă cu ținute de zi, elegante, rochie sau taior pentru doamne, costum pentru domni.

Botezul ortodox este celebrat individual de obicei, la patruzeci de zile de la nașterea copilului sau în primele luni ale vieții. Poate fi botezat în orice zi a săptămânii, dar sunt preferate zilele de sâmbătă și duminică.

Botezul ortodox, este o celebrare extrem de importantă. In ziua botezului, copilul primește cele trei sacramente ale inițierii creștine. Este cufundat de trei ori în cristelnița cu apă sfințită, în totalitate și complet gol. Cele trei cufundări reprezentând botezul propriu-zis,  la care se adaugă comuniunea (împărtășania sau eucharistia) și confirmarea (miruirea).

Prenumele de botez al copilului este ales de către părinți și dat în timpul ceremoniei de purificare a mamei, care trebuie să aibă loc cu câteva zile înainte de botez, sau în orice caz, înainte de intrarea în biserică. De cele mai multe ori, al doilea prenume este dat după numele nașilor. Având în vedere că slujba este destul de lungă, este bine ca bebelușul să fie hrănit înainte de intrarea în biserică, pentru a fi cât se poate de liniștit. Dacă copilul este mai măricel, este bine să aveți pregătit un biberon cu apă sau lapte.

Nașul și nașa au un rol important la ortodocși, iar alegerea lor trebuie făcută cu mare grijă. Ei se angajează în fața bisericii să vegheze asupra copilului ca și niște părinți, în caz de necesitate. De multe ori, este dificil de ales nașii. Părinții trebuie să se gândească în primul rând la interesul copilului. Nașii în general, oferă noului născut cadouri care rămân pe viață: medalion, lănțișor, bănuț de aur sau farfurie, cupă și linguriță de argint sau argintate. Nașa trebuie să ofere ținuta albă în care copilul va fi îmbrăcat după botez și drajeurile sau bomboanele care sunt oferite invitaților la biserică. Părinții copilului trebuie să ofere nașilor un cadou simbolic, care să le amintească ceremonia. Imediat după botez, familia și prietenii se reunesc acasă sau la restaurant pentru a sărbători cu bucurie acest eveniment.

Botezul catolic poate fi celebrat atât individual cât și colectiv. Este obișnuit ca botezul să aibă loc duminica, după slujbă. Preotul botează în timpul unei ceremonii unice mai mulți copii în același timp. La catolici, preotul toarnă apă sfințită pe capul copilului, deasupra cristelniței de trei ori și se miruiește.  Botezul catolic se desfășoară în general între luna a IV-a și a VI-a de la nașterea copilului.

Înainte de botez părinții trebuie să participe la câteva întrevederi cu preotul, în vederea pregătirii evenimentului. Și la catolici, ca și la ortodocși pot fi stabiliți doi nași și două nașe care au aceleași obligații față de noul-născut. Pentru botez copilul este îmbrăcat într-o “rochie de botez” aparținând familiei sau cu hăinuțe albe, cumpărate anume. Copilul poartă lănțișorul, medalia sau bănuțul de aur oferite de nași, legate cu o fundă roz pentru fete sau albastru deschis pentru băieți.

Mama ține copilul, iar tatăl și nașii îi stau alături și împreună cu preotul, se angajează să vegheze la educația spirituală și morală a copilului. În timpul acestei ceremonii îi este dat copilului prenumele creștin. De multe ori este ales unul dintre prenumele nașilor. După ceremonie, familia și prietenii se reunesc pentru o masă în familie, de obicei în cea mai strictă intimitate. Totul se petrece cu veselie, dar fără mare pompă.

Botezul protestant, este celebrat la templu de către un pastor, cel mai adesea după terminarea serviciului duminical. Este o ceremonie foarte simplă. Părinții se angajează să crească copilul în credința cultului protestant. Este dificil să dau mai multe detalii, având în vedere faptul că ritualurile protestante sunt foarte diverse. Desfășurarea este în mare, aceeași ca și la botezul catolic.

Din respect pentru religia protestantă, nu se oferă în niciun caz medalion cu Sfânta Fecioară sau diverși alți sfinți. În religia protestantă icoanele și medalioanele nu sunt obiecte de cult. Copilul poate însă primi cruciulița de botez sau un lănțișor cu prenumele lui de botez, bănuți de aur, etc. Masa care urmează este întotdeauna foarte intimă.

Botezul evreiesc (circumcizia). Cred că și în cazul circumciziei, putem vorbi despre botez, dacă ținem cont de faptul că pe timpul lui Abraham, era semnul alianței dintre Dumnezeu și poporul lui Israel. Cu această ocazie copilul primește numele ebraic. În religia ebraică, nașterea unei fete sau a unui băiat sunt celebrate diferit.

Circumcizia băiatului, este făcută la 8 zile de la naștere și este practicată de un ”mohel”. Ea poate fi practicată acasă, la maternitate sau la sinagogă. La ceremonie, este obligatoriu să fie prezenți 10 bărbați, pentru a marca, caracterul religios. Nașul și nașa au obligația să acompanieze copilul în ziua binecuvântării, rolul lor fiind doar onorific și nu îi angajează moral. După ceremonie, este organizată o masă festivă ”seoudatt mitsva.”

La nașterea unei fete, în comunitatea de tradiție Ashkenases (evrei din Europa de Est), părinții preferă să invite rabinul acasă pentru a binecuvânta copilul, iar sărbătorirea se face acasă, în prezența nașilor, a părinților și a familiei apropiate.

Rabinul — sau tatăl — citește primul verset din Torah (Biblie) și binecuvântează fetița. Copilul este ridicat de trei ori în sus și i se dă prenumele ebraic.

La Sefarades (evrei de origine mediteraneană, Spania, Portugalia, Africa de Nord), fetița este dusă la sinagogă la slujba de sâmbătă (sabat) unde rabinul o binecuvântează și îi dă prenumele ebraic.

La ambele comunități, la sfârșitul ceremoniei sunt împărțite drajeuri și bomboane, iar familia și prietenii apropiați sunt invitați la masă acasă ori la un restaurant.

După circumcizie este organizată o mare petrecere cu toate rudele, prietenii și cunoștințele apropiate. Recepția este veselă, elegantă și cu mult fast. Obiceiul vrea ca pe lângă hăinuțe, jucării și obiecte pentru camera lor, copiilor să li se ofere diverse obiecte prețioase, monede din aur, sau plicuri cu bani. Se obișnuiește, să fie oferite cadouri și mamei care este felicitată și onorată de toată lumea.

În situația în care primul născut al unei familii este un băiat, tradiția evreiască impune sărbătorirea unui alt eveniment numit în ebraică “pidion” — adică răscumpărarea.

Această ceremonie are loc în cea dea a 31-a zi de la nașterea băiatului. În această zi, familia și prietenii apropiați se duc la sinagogă, unde tatăl trebuie să plătească “cohen-ului“, 5 monezi de argint, pentru a-și “răscumpăra” băiatul din mâinile lui Dumnezeu.

În vremurile străvechi cohen-ul era considerat un om sfânt și era singurul care avea dreptul să intre în templu.

Ceremonia răscumpărării — pidion-ul —  este urmată de o petrecere intimă, acasă sau la restaurant.

Botezul musulmanLa musulmani se organizează o petrecere intimă, familială, la 7 zile de la nașterea copilului, când nou-născutului, fetiță sau băiat, îi este ras părul în semn de purificare și i se dă prenumele, care în cele mai multe cazuri, este ales din familia Profetului Mahomed.  Pentru băieți, circumcizia se practică înainte de 5 ani și este urmată de o mare petrecere, la care este invitată toată familia, precum și prietenii.

Ca și la celelalte religii, și la musulmani, pe lângă hăinuțe și jucării, sunt oferite copilului cât mai multe cadouri din aur sau bani.

După ceremonia de botez, părintii trebuie să mulțumească în scris, tuturor celor care au adus sau au trimis cadouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *