BRÂNZETURILE
Brânzeturile în general, sunt servite la sfârșitul mesei, înainte de desert, fiind considerată o completare a mesei. Majoritatea brânzeturilor, au o crustă protectoare care se formează în mod natural. Multitudinea de brânzeturi existente în zilele noastre este clasificată în trei mari categorii. În Franța există opt mari familii de brânzeturi, în funcție de conținutul în apă, grăsimi, calciu, etc. La ora actuală sunt înregistrate în Franța, mai mult de 1500 feluri de brânză. Se spune că sunt comercializate mai mult de 3500 de feluri de brânzeturi !! Este cunoscută celebra glumă a Generalului De Gaulle care îi spunea lui Winston Churchill….. ”cum credeți dumneavoastră, că poate fi guvernată o țară, unde există 365 feluri de brânză”. De atunci situatia s-a schimbat. La ora actuala exista mult mai multe feluri de brânzeturi.
Brânza proaspătă de vacă sau oaie, urda, Petit -Suisse, Cottage Cheese, Covalact, etc. sunt degustate cu lingurița pentru desert. Astfel de brânzeturi, nu sunt servite la mese oficiale sau importante.
Brânza fermentată, sau cu conținutul moale, tip brânză Brie, Camembert, Pont l’Eveque, Munster, Coulommier, Roquefort, bleu d’Auvergne, toate brânzeturile, cu mucegai, Gorgonzola, etc. Tăiați o bucată de brânză, de pe platou, folosind cuțitul adecvat, puneți-o în farfurie, folosindu-vă de același cuțit, care este pus alături. Este vorba despre un cuțit cu vârful rotunjit spre exterior și despicat la capăt. Partea despicată este folosită pentru a “apuca” de pe platou bucata de brânză pe care ați tăiat-o pentru a o așeza pe farfurie. Folosiți-vă de cuțitul normal pentru a tăia bucățele, pe care le puneți pe bucăți de pâine, pentru ale mânca apoi, bucată cu bucată. Brânza nu se “întinde” pe pâine și se mănâncă doar cu cuțitul !
Dacă brânza are o formă rotundă tăiați un triunghi. Dacă brânza este în formă de pătrat sau dreptunghi, veți tăia o bucată pătrată sau dreptunghiulară. De manieră generală brânza este tăiată de la centru spre margine, astfel încât fiecare să-și taie o bucată care să conțină atât pasa cât și crusta.
Brânza tare cu pasta presată, tip cașcaval, Emmental, Gruyere (șvaițer), Gauda, Comte, Gruyere, parmesan, etc., trebuie tăiată în asa fel, încât fiecare să aibă și o bucată de coajă, care nu se mănâncă întotdeauna. Nu trebuie ca ultimii convivi să nu mai găsească decât coajă. A îndepărta sau nu coaja brânzei, a o mânca sau nu, ține de gustul fiecăruia și de textura brânzei.
Dacă mâncați brânză cu unt nu este o greșeală protocolară. Dar adevărații cunoscători nu mănâncă cu unt decât brânzeturile de tip Roquefort și bleu d’Auvergne, brânză cu mucegai. Bineînțeles, nu încălcați nici o regulă, dacă oferiți brânza în același timp cu salata.
Brânza, de orice natura ar fi ea, trebuie scoasă din frigider cu cel puțin o oră înainte de a fi oferită musafirilor. Calculați aproximativ 40-50 de grame pentru o persoană.
Felurile de brânză sunt așezate pe un platou din lemn, sticlă, marmură, etc. Pe același platou se așează unul sau mai multe cuțite speciale pentru servit brânză. Brânzeturile prezentate întregi, este preferabil să fie deja decupate, pentru a indica invitaților maniera de a se servi.
Un platou cu brânzeturi trebuie să conțină minimum trei feluri diferite. De exemplu, o bucată de Emmental, una de Camembert, una de brânză Roquefort, una de telemea, de capră, etc. Nu este o greșeală dacă serviți doar un singur fel de brânză. Mărimea bucății respective, este calculată în funcție de numărul de invitați, Alături de brânză puteți servi unt și pâine cu nuci, cu struguri, etc.
Brânza nu este propusă de două ori la masă. Dacă unul dintre invitați se servește de două ori, gazda are datoria sa-i urmeze exemplul.
DESERTURI
Desertul trebuie să fie întotdeauna în armonie cu restul meniului. O masă copioasă și grea, va fi urmată de un desert ușor și digest, în timp ce o cină ușoară și digestă, poate fi urmată de o prăjitură cu ciocolată, de exemplu.
Torturile și tartele le mâncăm cu furculița pentru desert și nu cu lingurița. Cu lingurița se mănâncă mousse (spumă) de ciocolată, iaurtul sau brânza de vaci. Prăjiturelele uscate (fursecuri) le luăm cu mână.
Înghețatele și sorbeturile sunt mâncate folosind lingurița specială pentru desert sau, dacă nu aveți așa ceva, cu o linguriță normală. Când oferiți înghețată, este elegant să serviți și câteva fursecuri sau biscuiți. Nu uitați să oferiți apă rece alături. Toate astea țin însă de ”Savoir-vivre”