CUIB DE MĂMĂLIGĂ CU CIUPERCI

Pentru 6 persoane

Timp de preparare: aproximativ 45 minute

500 g ciuperci de tip “champignons”

150 g mălai fin

1/2 l lapte + 1 pahar cu apă

3 gălbenușuri

100 g unt+2 linguri cu ulei

2 roșii mari, sau 3 medii

1 pahar cu vin alb

2 linguri cu pătrunjel tocat

Sare, piper

Puneți la fiert apa cu laptele și puțină sare. Când începe să fiarbă, adăugați mălaiul în ploaie. Amestecați bine cu o lingură de lemn, sau cu un tel și lăsați să fiarbă pe foc mic 10-15 minute, până obțineți o mămăligă groasă. Retrageți de pe foc și incorporați în mămăligă 25 grame de unt. Așteptații ca mămăliga să se răcească puțin, pentru a putea incorpora gălbenușele, unul câte unul. Odată gălbenușele încorporate, întindeți mămăliga, ca pe o foaie de plăcintă de 1 cm. grosime. Tăiați cercuri cu un pahar de apă având un diametru care vă convine. Apăsați cu o lingură sau cu degetele mijlocul cercurilor, pentru a forma cuiburi. Lăsați-le să se răcească la frigider.

Între timp, curățați ciupercile și tăiați-le pe verticală, cu coadă cu tot. Încercați să păstrați forma cât mai multor ciuperci. Puneți cele 2 linguri de ulei, cu 50 grame de unt la topit într-o tigaie și adăugați ciupercile tăiate. Căliți-le pe foc rapid , turnați vinul alb și apoi roșiile tăiate cubulețe, fără coajă și fără sâmburi. Sărați, piperați și lăsați să fiarbă pe foc mic, aproximativ 20 de minute. Sucul, prin fierbere trebuie să se transforme în sos. Opriți focul și adăugați pătrunjelul tocat. Amestecați.

Umpleți fiecare cuib de mămăligă, cu compoziția obținută din ciuperci. Așezați-le pe tava cuptorului, topiți restul de unt și turnați cu o linguriță peste fiecare cuib. Încălziți cuptorul la 180° (termostat 6) si puneți cuiburile la copt timp de 15 minute.  Serviți calde pe o salată în antré, sau garnitură la o friptură de porc.

Secretul meu:  Nu spăl niciodată ciupercile în apă. Le șterg cu un șervet ud, pentru că au tendința să absoarbă apa, iar rezultatul și gustul, nu mai este același. Lasă prea mult lichid.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *