Această sărbătoare figurează în rândul întâi, al “recepțiilor familiale”, mai ales dacă sunt și copii în familie.
Începând din secolul al XII-lea, exista în Alsacia tradiția ca oamenii să-și decoreze casa cu crengi verzi, mai ales de brad, care fiind verde în permanență, le transmitea oamenilor speranța renasterii naturii. Această tradiție, s-a răspândit încetul cu încetul în toată Europa protestantă, ajungând în Anglia doar după anii 1820, iar în America câtiva ani mai târziu. În țările anglo-saxone s-a instaurat între timp și obiceiul coroniței la intrarea casei, fiind o combinație între forma soarelui care dă viață și inelul care reprezintă începutul unui nou an.
Țările Nordice au continuat și au îmbogățit această tradiție, păstrându-i simbolistica de lumină și de primire a Noului An. Coroanele luminoase de bun venit sunt fixate pe ușile de intrare în case, fiind decorate cu crenguțe de brad împletite și legate cu diverse fundițe colorate, steluțe, conuri de brad, fructe, globuri, etc. În anii de dupà primul razboi mondial, acest obicei de lumină și de continuitate s-a extins și în restul Europei păstrându-și simbolistica de reînnoire și continuitate a vieții.
Pentru Crăciun se decorează și se luminează bradul. El este, desigur, în centrul atenției. În multe familii, dacă au spațiu și posibilitatea, bunicii primesc toată familia la cina din 24 decembrie sau la dejunul din 25 decembrie.
Casa curățată este decorată cu crengi de brad, ghirlande, globuri, lumânări în formă de personaje de Crăciun, candelabre, etc. dispuse în tot locul. Sub brad, sunt așezate cadouri pentru toată lumea, cu etichetele respective, purtând numele invitaților. Pentru recepțiile foarte elegante se “ascund” în șervete mici cadouri frumos împachetate. Ele pot fi așezate pe farfuriile fiecărui conviv.
Tradiția cere ca masa de Crăciun să fie decorată într-o armonie de verde și roșu, sau cu fețe de masă suprapuse, cu șervețele și farfurii asortate.
Bineînțeles, eleganța întregului “ansamblu” este primordială. Dacă nu este obligatoriu să împodobim casa în roșu și verde, oricum, pentru masa de Crăciun, argintăria și cristalurile sunt la loc de cinste. Pentru o recepție foarte elegantă sau oficială, fața de masă trebuie să fie din in, bumbac sau damasc brodată delicat, farfuriile de prezentare să fie argintate, aurite, roșii, verzi. În orice caz, în armonie cu restul decorului. Puteți să suprapuneți fețe de masă din organdi sau organza în armonie cu restul decorului.
Prin tradiție, decorul pentru mijlocul mesei trebuie să fie impozant și să cuprindă crenguțe de brad, globuri colorate, mici personaje simbolice de Crăciun, lumânări colorate, pentru a da un aer cât mai festiv și mai majestuos mesei. Meniul va fi ales cu grijă. În niciun caz nu trebuie să lipsească mâncărurile și prăjiturile tradiționale. Este de datoria noastră să invităm cu acest prilej persoane dragi despre care știm să nu au familie sau care, pentru moment, din diverse motive sunt singure cu prilejul Sfintelor Sărbători.
De asemenea personal, consider cà este de datoria fiecàruia sà continue traditiile învàtate si perpetuate în familie, uitând pe cât posibil, partea comercialà a sàrbàtorilor.