In toate comunitățile, laice sau religioase, există anumite rituri de trecere de la copilărie și adolescență, la vârsta rațiunii și a responsabilităților.
Copiii fac în general prima comuniune și confirmarea la vârste diferite, în funcție de confesiunea lor. Aceste evenimente marchează intrarea copilului în rândul credincioșilor adulți. Indiferent de numele pe care îl poartă, toate aceste rituri sunt prilejuri de bucurie și sărbătoare în familie.
Ortodocșii primesc confirmarea și comuniunea în ziua de botez. Așadar, nu se organizează o ceremonie separată, sărbătorită la o anumită vârstă a tânărului.
Catolicii fac prima comuniune între 7 și 10 ani, după ce copiii au urmat cursuri de catehism. Ceremonia are loc la biserică, după slujba duminicală. Copiii sunt îmbrăcați cu rochii albe și simple.
La acestă ceremonie participă de obicei nașii împreună cu familia. Copiii primesc în dar obiecte cu caracter religios.
Confirmarea are loc între 11 și 14 ani și este ceremonia în timpul căreia copiii recită versetele din Biblie care au fost rostite de părinții lor în timpul botezului. Pregătirea lor religioasă se realizează sub îndrumarea preotului parohiei și se termină cu o retragere de 2-3 zile la o mănăstire pentru a putea medita.
Pentru confirmare, biserica nu impune o ținută specială, dar copiii trebuie să fie îmbrăcați sobru. Ceremonia are loc în timpul unei slujbe colective, sâmbăta sau duminica, în funcție de parohie.
Un cocktail sau un dejun elegant este oferit în onoarea sărbătoriților. În ceea ce privește cadourile, li se oferă de către adulți: stilouri, ceasuri, aparate foto, coliere pentru fete, etc.
Protestanții fac comuniunea și confirmarea într-o singură ceremonie, între 14 și 18 ani.
Pentru aceasta urmează cursuri de religie foarte aprofundate. În cursul ceremoniei recită aceleași versete din Biblie pe care le-au rostit părinții lor la botez. La protestanți, comuniunea și confirmarea sunt colective, la fel ca și la catolici. Ele reunesc toți tinerii care au participat la pregătirea religioasă în același timp.
Ca și la catolici, confirmarea este o sărbătoare familială de foarte mare importanță. De aceea, un cocktail ori un dejun elegant este oferit în onoarea participanților la această ceremonie.
Comuniunea evreiască este cea de majorat religios și are loc la vârsta de 12 ani pentru fete (Bat-mitsva) și la 13 ani pentru băieți (Bar-mitsva).
De la data respectivă, tinerii trebuie să-și asume obligațiile religioase care revin adulților aparținând sexului respectiv. Este o ceremonie esențială a vieții, care este pregătită cu multă grijă: In timpul pregătirii, băiatul trebuie să învețe să citească și să vorbească ebraica.
În ceea ce privește Bat-mitsva pentru fete, este vorba despre o ceremonie colectivă, organizată la sinagogă în prezența părinților, a familiei în general și eventual a prietenilor apropiați. Părinții organizează o petrecere pentru participanți. Petrecerea poate fi mai mult sau mai puțin fastuoasă.
Pentru băieți se sărbătorește Bar-mitsva la 13 ani. Începând de la această vârstă băiatul este supus tuturor obligațiilor religioase, ca orice bărbat adult, iar dacă tatăl decedează, băiatul este considerat capul familiei.
Este o etapă extrem de importantă, decisivă chiar în viața lui și este pregătită cu mult timp înainte și celebrată cu mult fast, eleganță și strălucire. Chiar și familiile cele mai sărace fac eforturi mari pentru organizarea acestei adevărate sărbătoriri.
După ce urmează cursurile de religie, tânărul se prezintă la sinagogă în prima sâmbătă după aniversarea de 13 ani. Este îmbrăcat cu un costum sobru peste care poartă un ”talit” [șal din lână] pentru rugăciune. Rabinul îi deschide Torah (Biblia), iar tânărul trebuie să citească pentru prima dată în public și cu voce tare un verset în limba ebraică.
După ceremonia de la sinagogă, în aceeași seară sau a doua zi se organizează o recepție somptuoasă cu toată familia, prietenii și cunoștințele apropiate.
Începând din acest moment, băiatul este considerat răspunzător de toate actele sale, ca orice adult. Cu acest prilej îi sunt oferite cadouri scumpe sau bani.
Recepția pentru Bar-mitsva este aproape la fel de importantă ca o petrecere de căsătorie.