COASTE DE VIȚEL CU CIUPERCI DE PĂDURE
Nu o să reușim să gătim coaste de vițel, fără să preparăm un sos delicios alături. In rețeta pe care v-o prezint, dulceața cărnii de vițel, este asociată savorii ciupercilor de pădure.
(Pentru 6 persoane)
Ingrediente:
- 6-8 cotlete de vițel dintr-o singura bucata
- 100 g bacon cubulețe
- 2 morcovi
- 1 roșie mare
- 2 cepe
- 1 capățână de usturoi
- 1 buchețel asortat (o foaie de dafin, 2-3 fire de pătrunjel, o crenguță de cimbru)
- 6 linguri de ulei de măsline
- 50 g de unt
- sare, piper
Pentru garnitura:
- 1 kg de amestec de ciuperci de pădure
- 50 g de unt
- 4 caței de usturoi
- 4 linguri de ulei
- 1 lingura de pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Scoateți carnea din frigider, cu aproximativ o oră înainte de a o pregăti. Sărați, piperați și ungeți coastele cu 2 linguri de ulei. Așezați carnea într-o tavă nu prea mare și adăugați-i restul de ulei și untul. Puneți-le la fript în cuptorul încins la 220 °C (termostat 7) pentru 20 de minute, întorcându-le pe toate părțile și ungându-le cu sos în permanență. După 20 de minute adăugați bacon-ul, morcovul tăiat cubulețe, ceapa și roșia, tăiate și ele bucățele. Spălați, dar nu curățați usturoiul, tăiați-l în două jumătăți și adăugați-l legumele odată cu buchetul asortat. Puneți din nou în cuptor pentru 15 minute. Scoateți carnea din tavă și acoperiți-o cu o folie de aluminiu. In tava cu legume, adaugați o cană cu apă și lăsați să fiarbă pe foc mic încă câteva minute pentru a putea dezlipi toate sucurile. Strecurați sosul obținut.
Intre timp pregătiți o tigaie și încingeți uleiul, adăugați untul și prăjiți ciupercile curățate. Țineți-le pe foc rapid până când nu mai au apa deloc. Lăsați-le să se rumenească puțin. Potriviți de sare și piper, iar în ultimul moment adaugați usturoiul și pătrunjelul tocate.
Puneți coastele de vițel pe o farfurie de servit cu ciupercile în jur, iar sosul îl serviți separat.
Secretul meu . Prăjesc fiecare fel de ciuperci separat și în cantități mici pentru că nu au același timp de coacere. Dacă nu am ciuperci de pădure folosesc champignons, tăiate în patru. Le pun în tigaie tot în cantități mici.