CARPACCIO DE VACĂ

CARPACCIO este un fel de mâncare, din legume sau carne crudă de vacă, despre care știm ca a fost preparată  pentru prima dată la Alba în Piemonte. Numele însă i se trage de la expoziția de pictură, organizată în 1963 la Veneția, în onoarea marelui pictor Vittore Carpaccio.

La inaugurarea expoziției printre multele personalități internaționale se găsea  și contesa Amalia Nani Mocenigo. Ea s-a plâns că nu poate mânca nimic gătit din cauza unor probleme de sănătate.  Imediat, bucătarul Giuseppe Cipriani, patronul de la Harry’s bar, i-a pregătit o farfurie cu felii foarte subțiri din mușchiuleț de vacă, acompaniat de o salată și de un sos picant.

În onoarea pictorului Vittore Carpaccio, cu toate că Giussepe Cipriani  prepara si servea felul respectiv  de foarte multi ani,  mâncarea a fost numită ” Carpaccio”.

CARPACCIO DE VACĂ

(Pentru 6 persoane)

    Ingrediente:

  • 600 g de file de vacă tăiate foarte fin
  • 2 lămâi, sucul
  • 8 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe cu sos worchestershire
  • 400 g de salată rucola sau mesclum [un amestec de foi de salată, foarte tinere și de soiuri diferite]
  • 24 feliuțe de parmezan
  • sare, piper proaspăt râșnit

    Mod de preparare:

Tăiați carne în felii foarte subțiri, aproape transparente.

Pregătiți o vinegretă cu sucul celor 2 lămâi, sarea, piperul și la urma uleiul.  Amestecați bine toate ingredientele.

Curățați și aranjați frumos salata în mijlocul unui platou  iar feliile de carne în jur. Aranjați feliile de parmezan peste carne,  stropiți totul cu vinegreta,  acoperiți platoul cu o folie de celofan și păstrați totul la rece până în momentul servirii.

Bineînțeles, tot asa puteți pregăti și farfurii individuale.

Secretul meu : Țin carnea la congelator o oră pentru a o putea tăia în felii egale. Câteodată folosesc ciuperci, tăiate feliuțe subțiri, în loc de salată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *