Balul sau Serata

Originile “Balurilor”, se găsesc la curtea britanică, încă de la începuturile sec. al XVIII-lea. Necesitatea acestor baluri a fost creată de începuturile dezvoltării industriale și de apariția noii clase sociale – burghezia. Averea acestei clase, este bazată pe comerț și industrie, nu pe agricultură, ca cea a nobilimii. Balurile, erau organizate în scopul de a putea fi prezentate tinerele debutante, care făceau parte din același mediu social.

Tinerele de origine nobilă, erau prezentate reginei în cadrul unei ceremonii fastuoase. Odată cu acest eveniment, era dat startul sezonului monden.

În afara recepțiilor grandioase și cu acces extrem de limitat, numite – Rallye-uri,  organizate de familiile nobile sau din înalta burghezie pentru a-și prezenta fetele în societate, “Balul” este în principiu singurul tip de recepție organizată doar pentru tineri și în timpul căreia accentul este pus pe dans.

Tradiția prezentării la curte, a existat până în anii 1950, când regina Elisabeta II a abolit-o. Franța a reluat această tradiție în 1957. In decursul anilor însă, forma și fondul seratei respective s-au modificat.

La ora actuală și în viata de zi cu zi, tinerii preferă să numească această recepție “o petrecere” și de cele mai multe ori vor să fie ei “organizatorii”. Pentru o astfel de recepție, părinții trebuie în primul rând să citească lista cu invitați, iar dacă “petrecerea” se desfășoară într-o discotecă sau un local public, este preferabil să existe la intrare un adult sau un angajat profesionist, care să verifice cu atenție invitațiile tuturor musafirilor.

De multe ori se poate întâmpla să vă treziți cu prietenii prietenilor care au fost invitați sau cu relațiile, relațiilor invitate…..

Înainte de trimiterea invitațiilor este obligatoriu să fie negociată cu “interesații”, ora limită până la care se poate desfășura petrecerea, iar aceasta trebuie respectată cu multă fermitate.

Nu trebuie uitat faptul că este necesar să fie organizat un bufet suficient de bine aprovizionat. Bufetul trebuie să conțină diverse aperitive, sandvisuri sărate și dulciuri. Pentru asta, în funcție de numărul de invitați, este preferabil să faceți apel la un profesionist.

Pentru organizarea unui astfel de eveniment, de cele mai multe ori tinerii au preferințele lor care nu concordă întotdeauna cu ale părinților, sau ale adulților.

Bufetul va fi amenajat cu sandvișuri, foietaje, mâncăruri reci și băuturi corespunzătoare. Este preferabil să fie prevăzute mâncăruri ușor de mâncat și pe cât posibil fără tacâmuri. Având în vedere că în majoritatea cazurilor prezența părinților nu este dorită, este necesar să fie totuși prezenți în preajmă adulți profesioniști, pentru a supraveghea desfășurarea evenimentelor.

Este necesar și personal pentru a strânge platourile goale, paharele folosite, sticlele goale, etc. Tot personalul angajat trebuie să vegheze la repararea anumitor accidente sau incidente care pot surveni în cursul petrecerii (vărsat vinul, pătat haine, etc)  și să vă anunțe în situația în care este nevoie de intervenția dumneavoastră.

“Rallye-urile” sunt organizate pentru a impulsiona viața socială, adesea internațională, a tinerilor aparținând aceluiași mediu social.

În general, părinții sunt ei înșiși membrii ale acelorași cluburi sau grupări. Copiii își încep viața “socială” de la 12 ani. De la această vârstă, fetele și băieții se întâlnesc separat pentru diverse activități sportive sau culturale, dar fac împreună cursuri de dans sau călărie.

Tinerii din “înalta societate” nu sunt admiși la recepțiile adulților înainte de a împlini vârsta de 16 ani. Când fetele ajung la majorat, deci la vârsta de 18 ani, familiile sunt obligate sa organizeze un bal somptuos.

De obicei, pentru organizarea unei astfel de recepții, care poate ajunge la câteva sute de invitați, se reunesc mai multe familii care își împart cheltuielile.

În general, acest tip de “serată” este organizat de mai multe familii la un mare hotel sau la un castel închiriat pentru aceastà ocazie, sau într-un local dintre cele mai reputate.

Unul dintre cele mai prestigioase “baluri” în lume, este Balul Debutantelor care se desfășoară în fiecare toamnă, la începutul lunii noiembrie, la Hotel Crillon la Paris. Obiectivul acestui “Bal” este sà strîngà fonduri pentru opere de caritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *