Arta de a fi gazdă

ARTA DE A FI GAZDĂ

Oricât de primitoare poate fi o gazdă, din nefericire, în anumite circumstanțe poate deveni “inospitalieră”.

O masă de seară de excepție, pregătită cu osteneală de către o gazdă grijulie, poate fi transformată într-o cină oarecare, de către neglijența sau lipsa de respect a unor invitați.

Să vorbim despre punctualitatea invitaților.  Invitatul model, știe la ce oră să sosească și știe când este timpul să-și ia la revedere. Există câteva reguli de bază, care să vă ajute să deveniți un invitat model.

Când ești gazdă, este posibil să întâlnești anumite persoane care pot să vă supere cu  greșelile lor, sau cu un comportament neadecvat. În nici un caz nu trebuie să reacționați în public. Dacă o persoană vă supără,  pentru o invitație viitoare, o să vă gândiți de două ori, înainte să o mai invitați. Cum posibilitățile de a greși și a face ca o gazdă să se simtă jenată, sunt nelimitate, atenția se impune în tot ce facem, începând cu punctualitatea, ținuta adecvată, conversația agreabilă cu ceilalți convivi, etc. Cum obiceiurile se pot schimba de la o țară la alta,  încercăm sa revedem regulile de bază, pe care sigur le cunoașteți. Eu nu fac decât să vi le reamintesc.

O mare lipsă de respect vis-à-vis de gazdă, este o întârziere mai mare de 15 minute (mai ales neanunțată în prealabil).  Multe persoane și-au făcut un obicei din a ajunge ultimele. Poate nu atât din lipsă de respect vis-à-vis de gazdă, ci mai degrabă din dorința de a fi “remarcate” de toți cei prezenți. Astfel de persoane, nu par să remarce cât de mult deranjează mai ales în situația în care invitații s-au așezat deja la masă. Există cazuri (oh, cât de neplăcute), în care toți invitații sunt obligați să aștepte, pentru că “anumite” persoane  și-au anunțat întârzierea. În acest caz, gazda este obligată să întârzie servirea mesei. Dacă întârzierea nu este anunțată, cel care întârzie, se așează la masă și începe cu felul care este servit tuturor, în momentul sosirii.  Se întâmplă oricui să întârzie, sau să se decomandeze în ultimul minut. Oricui i se poate întâmpla un accident sau un incident și sa fie nevoit să anuleze invitația dar atunci când devine obișnuință, este o dovadă de proastă creștere.

Când sunteți invitați, la o ceremonie la care este precizată  ora, trebuie să fiți extrem de punctuali. Dacă este o ceremonie oficială, trebuie să ajungeți cu câteva minute mai devreme, încât la ora respectivă să fiți deja  la locul care v-a fost atribuit, pentru a nu deranja pe cei din jur și a nu perturba recepția.

Se spune că o recepție este reușită, dacă a fost asigurată o seară agreabilă, urmată de un somn liniștit și o trezire fără probleme, sau durere de cap.

Din păcate lucrurile nu se întâmplă întotdeauna asa. De cele mai multe ori  oamenii fac eforturi mari, dar nu știu să primească. Se poate pregăti același meniu pentru o masă “așezată”, ca pentru un bufet. Majoritatea persoanelor pregătesc multă mâncare, sigur din grija de a mulțumi pe toată lumea. Avantajul unui bufet este acela că pot fi prezentate mai multe feluri de mâncare, fiecărui conviv, revenindu-i plăcerea de a se servi cu ce îi place și  îi convine. La o masă așezată, convivii sunt obligați să accepte ce li se oferă  – una din regulile de bază ale bunei creșteri.

Gazda, sau persoana care pregătește masa, ar trebui să aleagă doar feluri pe care le-a gătit înainte și știe cu adevărat să le pregătească. Nu trebuiesc făcute “experiențe” cu invitații. Dacă gătiți o mâncare pentru prima oară, există riscul să nu fiți mulțumiți de rezultat.  Dacă este gătit cu dragoste, cu plăcere, chiar și cel mai umil pui la cuptor o să fie delicios și se transformă într-un adevărat festin.

Totul este mai ușor de făcut, iar mâncarea mult mai bună,  dacă este pregătită cu drag, pentru persoane pe care le iubim, le respectăm, sau la care ținem în mod deosebit. O primire făcută cu drag și cu inima deschisă este o reușită și o adevărată dovadă de  “Savoir-vivire”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *