Aniversările

Așteptată cu nerăbdare de către copii, câteodată ”refuzată” de persoanele în vârsta, aniversarea de naștere nu ne lasă indiferenți. Este ocazia unor petreceri cu familia, cu prietenii, cu flori, prăjituri și cadouri.

Se pretinde că adulții nu agreează celebrarea aniversărilor. Lucrurile sunt puțin mai subtile. De fapt, fiecare este sensibil la ideea că cei din jur își amintesc data lor de naștere și că își arată afecțiunea la fiecare aniversare.

Cu aniversările intrăm într-un domeniu strict privat, în care se impun obiceiurile fiecărei familii. Sărbătorirea acestor evenimente nu are în mod obligatoriu un caracter ceremonios, ca în cazul celorlalte primiri. De multe ori evenimentul este sărbătorit doar în familie, cu o masă mai mult sau mai puțin ceremonioasă și un tort de aniversare. Cele mai simpatice rămân aniversările copiilor mici.

Odată cu înaintarea în vârstă, la atingerea  majoratului se face o adevărată petrecere pentru tinerii sărbătoriți. Apoi, pe măsură ce trece timpul, se dă din păcate, din ce în ce mai puțină importanță aniversărilor. De multe ori, adulții  preferă să ”uite” data și anul nașterii lor, dar sigur, rămân sensibili la un apel telefonic, la o felicitare trimisă prin poștă sau prin e-mail, mărturii evidente că nu au fost uitați de către familie și prieteni. Putem să sărbătorim o aniversare doar cu un tort și lumânări, pe care ”eroul” sărbătorit trebuie să le stingă, suflând cu putere.

Începând însă, cu ceea ce numim vârsta senectuții, există persoane care îngrozite de spectrul bătrâneții, nu vor să își amintească data aniversării lor. Bineînțeles dorința acestora, trebuie respectată.

Sunt de asemenea persoane care preferă să sărbătorească mai degrabă aniversările de căsătorie. Acestea constituie prilejul unor reuniuni intime și familiale.

Se sărbătoresc cu pompă: nunta de argint (la 25 de ani de căsnicie), nunta de aur (la 50 de ani de căsnicie) și nunta de diamant(la 60 de ani de căsnicie). In mod tradițional aceste evenimente sunt sărbătorite cu toată familia.

Aniversările de căsătorie la 10 ani (cositor), la 20 de ani (porțelan), la 30 de ani (perlă), sau la 40 de ani (smarald) reprezintă doar prilejuri de a-i reuni pe cei apropiați. Nimic nu este însă obligatoriu.

Din punct de vedere practic este preferabil să aveți notate într-o agendă sau pe un calendar datele de aniversare ale celor dragi, pentru a nu le uita la momentul oportun.

Aniversarea este o frumoasă ocazie de a reuni prietenii și familia pentru o petrecere acasă sau la restaurant, cu condiția de a anunța pe toată lumea că nu doriți cadouri. Aniversările la 18 ani  sau de decenii pot sà constituie adevărate recepții între prieteni.

Atenție când oferiți un cadou!  Acesta nu trebuie sà fie prea voluminos, prea zgomotos sau prea intim……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *